Elmúltak a választások, utcára lehet tenni az embereket

2018.05.02. 18:43

A tavalyi év egyik legátlátszóbb húzása volt, hogy amikor ősszel a kormány rájött, hogy 2018 márciusáig tart a kilakoltatási moratórium, a választások viszont áprilisban lesznek. Ezért akkor a kormánynak eszébe jutott, hogy sürgősen meg kell védenie az embereket a kilakoltatástól.  Pontosan két hónappal meg is védte őket, április 30-ig, azzal az egyszerű indokkal, hogy "sok emberről van szó". 

Eddig tartott azonban a választási kedvezmény, most ugyanúgy több ezer családot fenyeget a kilakoltatás. Eddig évi 3-4 ezer családot kilakoltattak, az RTL szerint azonban több mint 30 ezer családot fenyeget most, hogy kirakják őket. Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs vezetője erről a kérdésről tavaly még semmi értelmeset nem mondott, csak hogy majd figyelik a dolgokat. Harrach Péter azonban most belengette, hogy egyesek majd könnyített törlesztőrészleteket kaphatnak valamilyen formában.

A riportban egyébként olyan esetet mutatnak be, ahol úgy kerülhet utcára egy pontosan fizető, szociálisan rászorult család, hogy az önkormányzatnak úgy tűnik, hogy nem kell új lakást felajánlania nekik, a polgármester pedig nem hajlandó válaszolni a kérdésekre.  

A végrehajtási törvény egészen pontosan úgy szól a saját bürokratanyelvén, hogy

a végrehajtó a lakóingatlan kiürítésének foganatosítását a november 15-től április 30-ig terjedő időszakot követő időszakra halasztja el, ha a kötelezett magánszemély. Nincs helye halasztásnak az önkényesen elfoglalt lakás kiürítése során, vagy ha a kötelezettel szemben korábban rendbírságot szabtak ki.

A Portfolio.hu az MNB adatai alapján arról írt, hogy összesen 122 ezer nem pontosan fizető jelzáloghitel-adós van veszélyben, de jó eséllyel nem ők alkotják a legnagyobb veszélyeztetett csoportot. Az ő tartozásuk 2017 közepén, így feltehetőleg mai is meghaladja az ezer milliárd forintot. A Nemzeti Eszközkezelő eddig egyébként öt év alatt 32 146 lakást vett át, amiből csak tavaly 6328-at. 

A Hírtv Udvarhelyi Tesszát idézte A Város Mindenkié csoportból, aki szerint a moratórium azt is eredményezi, hogy most viszont felpörögnek majd a visszatartott kilakoltatások. 

Nagyon nagy a baj, mivel most rövidebb a két kilakoltatási moratórium közötti időszak ezért ez azt jelenti, hogy mostantól novemberig körülbelül naponta 20 kilakoltatás fog megtörténni Magyarországon.

Szerintük azonnal szükség volna egy átfogó lakáspolitikára és további, hosszabb kilakoltatási moratóriumra. Az adataik alapján nagyjából 4 kilakoltatásból 3 devizahiteles ügy, a többiek az önkormányzati lakásukkal vannak bajban. De haosnló probléma, hogy rengeteg kilakoltatásról nincs is adatunk, mert nem mértök fel azokat a magánlakásban élő embereket, akikkel eddig se kötöttek szerződést, és most akár csak úgy kidobják őket, az ő ügyük el se juthat a bíróságig.   • Hírek
  • Bankszámla