Konrád
8 °C
26 °C

Megkapták a támogatást a Monetáris Tanács új tagjai

2005.02.08. 21:39
Csak a kormánypárti tagok támogatták a költségvetési bizottság szerdai ülésén a miniszterelnök négy jelöltjének a Monetáris Tanácsba való kinevezését. A jelöltek a kamatpolitikáról nem árultak el konkrétumokat, ez egy ilyen kicsi és nyitott gazdaságban nem megengedhető - fogalmazott egyikük.

A miniszterelnök által javasolt és a jegybankelnök által tudomásul vett négy monetáris tanácsi tagságra jelölt szakember mindegyikét támogatta keddi ülésén az Országgyűlés pénzügyi és költségvetési bizottsága.

A bizottság ellenzéki tagjai minden jelöltre nemmel szavaztak vagy tartózkodtak, így a szocialista és szabad demokrata képviselők szavazatával szerezték meg a jelöltek a bizottsági támogatást.

A négy új tag: Neményi Judit a Pénzügykutató Rt. főmunkatársa; Csáki Csaba akadémikus; Bánfi Tamás a Corvinus Egyetem pénzügyi tanszékének vezetője, egyetemi tanár; Bihari Péter pénzügyi elemző.

Tartózkodtak a véleménynyilvánítástól

"Konkrétumot sem a kamatpolitikáról, sem az árfolyam-politikáról nem nyilatkozhat a Monetáris Tanács tagja, illetve tagjelöltje egy ilyen nyitott kis gazdaságban mint a magyar, jelentette ki Bánfi Tamás.

Abban minden magyar közgazdász egyetért, hogy a magyar kamatszint magas, a kérdés az, hogy milyen sebességgel és milyen mértékkel lehet csökkenteni a kamatot - mondta Bihari Péter.

A pénzügyi elemző továbbra is reálisnak tartja az euró 2010-es bevezetését.

Példátlan volt az elnöki jelöltállítás

A Magyar Nemzeti Bank függetlensége erősödik azáltal, hogy egy demokratikusan kinevezett személy, a miniszterelnök is jelölhet tagokat a Monetáris Tanácsba, hiszen az MNB-elnök kizárólagos jelölési joga példátlan volt a nemzetközi gyakorlatban, mondta Neményi Judit.

A Pénzügykutató Rt. főmunkatársa szerint a 2004-es sáveltolást a jegybank Monetáris Tanácsa megakadályozhatta volna, mivel ennek a döntésnek a kamatprémiumban lecsapódó következményeit azóta is kénytelen viselni a magyar gazdaság.

Mádl nevezi ki a négy új tagot

A jegybanktörvény tavaly decemberben elfogadott - a kormányzat szerint a Monetáris Tanács működését javítani hivatott, míg az ellenzék és a jegybank vezetői szerint is a jegybanki függetlenséget csorbító - módosítása alapján jelölhet a Monetáris Tanácsba a jelenlegi 9 tag mellé további négyet a miniszterelnök.

A tanács jelenlegi tagjai: Járai Zsigmond az MNB elnöke, Adamecz Péter, Auth Henrik, Szapáry György az MNB alelnökei, valamint Bihari Vilmos, Hardy Ilona, Kádár Béla, Kopits György és Oblath Gábor.

A jelölteket a bizottsági meghallgatást követően a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki a Monetáris Tanács tagjának.