Csányi elégedett lenne, ha duplázódna az árfolyam

Portfolio
2009.02.13. 10:21
Az OTP Bank történetének eddig legnehezebb évéről számolhatunk be, de ki tudja, hogy az eljövendő évek tükrében ez lesz a legnehezebb-e – kezdte Csányi Sándor, a hitelintézet elnök-vezérigazgatója a társaság mai menedzsmenttájékoztatóját. A szakember pozitívan értékelte a bank eredményét, főleg mivel a külföldi leánycégek már az eredmény 31 százalékát szállították.

Likviditási válságban a likviditási helyzetet tudja menedzselni a bank, mivel az összes lejáró adósságon felül 1,3 milliárd euró tartalékkal rendelkezik – jelentette be Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója. A szakember 2009-ben is romló portfólióminőségre számít, de hangsúlyozta, hogy eddig is rendkívül prudensen céltartalékoltak. 2009-ben a bank legalább 150 milliárd forintos eredményt tervez. Csányi Sándor hangsúlyozta, hogy nem szeretnek olyan ígérni, amit nem tudnak teljesíteni. A bankvezér kiemelte, hogy az OTP-nél devizaadósságot felvevők probléma esetén keressék fel a bankot, mert a problémát kezelni lehet.

Csányi Sándor kiemelte, hogy 2002-ben 59 milliárdos eredmény mellett volt hasonló árfolyama az OTP-nek, így még 150 milliárd forintos eredmény mellett is háromszoros növekedési potenciál van a részvényben, ha nem az elmúlt években tapasztalt értékeléseket vesszük alapul, hanem az évtized elején tapasztaltakat. "Ha duplázódna azzal is elégedettek lennénk átmenetileg pár hónapig"– hangsúlyozta Csányi.

A bankmentő csomag kapcsán Csányi Sándor elmondta, hogy az első változat rendkívül sokat finomodott, s kialakult egy olyan csomag, ami abban az esetben, ha mentőövre lenne szükség, talán elfogadható feltételeket tartalmaz. A mutatott számok alapján az OTP bankot megmenteni nem kell, kétségtelen ugyanakkor, hogy a jelenlegi helyzetben a bank méretéhez képest nem tudják úgy szolgálni a magyar gazdaság támogatását, ahogy szeretnék. Ezért keresik a lehetőségeket, hogy a magyar gazdaság megmentése érdekében forrást szerezzenek az IMF pénzre alapozva. A formát még nem találták ki, de vannak ez ügyben tárgyalások. Az OTP az osztrák példát favorizálja, ahol nem támasztottak nagyon szigorú feltételeket a bankoknak.

Csányi Sándor utalt arra, hogy a bank lakossági hitelportfóliója jobb minőségű, mint a piaci átlag.

Minden kockázat ellenére, ami a régióban benne van, a külföldi leánycégek eredmény hozzájárulása a csoport teljesítményéhez továbbra is dinamikusan fog nőni. Elképzelhető, hogy Ukrajnában lesz még egy nagyobb goodwill leírás, azonban a jelenlegi leírást az OTP reálisnak tartja – mondta Urbán László, az OTP Bank pénzügyi vezérigazgató-helyettese a társaság mai tájékoztatóján.

Rendkívül erőteljesen felkészültünk a portfólióromlásra a jelentős céltartalékolással – hangsúlyozta Urbán László. A szakember szerint valószínűleg a bank ebből a recesszióból nyertesként fog kijönni. A vezérigazgató-helyettes elmondta, hogy bár itthon lakossági betétgyűjtésben erősek voltak, de ez nem tudta kompenzálni az önkormányzati betétek csökkenését. Urbán szerint az OTP a portfólióminőség területén minden téren konzervatívabb mutatókkal rendelkezik, mint a magyar bankszektor, így kisebb a kitettségük az esetleges nemfizetések irányában.

Ukrajna kapcsán Urbán hangsúlyozta, hogy az ország reális megítélése enyhébb, mint ami a sajtóból sugárzik. Nem lesz államcsőd, a kormányzati adósságok alacsonyak, a külföldi bankok nem hagyják cserben leánybankjukat. A gazdaság jövője szempontjából fontos kiemelni, hogy az acél ára várhatóan tovább nem esik, az export is elindulhat felfelé, ami alapvetően stabilizáló hatású lehet. Ukrajnában további portfólióromlás lehet, azonban az elhangzó víziók túlzóak.

Urbán László pozitívan számolt be a külföldi nagy leánycégek teljesítményéről, Ukrajnában úgy lett jó az eredmény, hogy a negyedévben 20 milliárd forintnyi extra céltartalékot képzett. A bank ukrán leánya jobb ügyfélállománnyal rendelkezik, mint az átlag. A szakember hangsúlyozta, hogy még egy újabb 10 százalékos devizaleértékelődésnek sincs számottevő hatása az erős tőkehelyzetre, ráadásul a folyamatosan generálódó eredmény folyamatosan erősíti a Tier1-t.

A vezérigazgató-helyettes hangsúlyozta a bank kiváló likviditási pufferét, ráadásul az 1,3 milliárd eurós puffer felett vannak még tartalékok, például a jegybank legfrissebb intézkedése az önkormányzati kötvények fedezetként való elfogadása 80 milliárd forinttal javítja a forintlikviditás. Ez a puffer azonban nem a hitelezésre van, többlet hitelezés csak kormányzati forrásokkal lehetséges.

Urbán kiemelte, hogy nagyon komolyan felkészültek céltartalékokkal a várható nemfizetésekre, amely nem jelenti azt, hogy nem lesz több céltartalékképzés, de a tartalékok jelentős biztonságot adnak.

A nyitott pozíción az első negyedévben a bank 10 milliárd forint veszteséget szenvedhet el, azonban az év egészében ezt kompenzálhatja az olcsóbb finanszírozás.