Fékezhetik az inflációt az élelmiszerárak
A reáljövedelmek idei csökkenése miatt gyorsul a hazai élelmiszer-kiskereskedelem átalakulása: az olcsóbb és a saját márkás termékek térnyerése folytatódik, ahogyan a diszkontoké és a hipermarketeké is - állapítja meg az Agrár-Európa Kft. és a Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet közös elemzése.
Emiatt 2009-ben ismét inflációfékezővé válnak az élelmiszerek, várhatóan az átlagos fogyasztói árindexnél kevésbé emelkedik az áruk. Ez az élelmiszergyártókat és a termelőket érinti hátrányosan, mivel aligha tudnak a költségeik emelkedését kompenzáló áremelést érvényesíteni a kereskedőkkel szemben.
Vagyis tovább zsugorodik a hazai élelmiszeripar: nemcsak termelési, hanem értékesítési oldalon is. Tavaly az első 11 hónapban 9,3 százalékkal esett vissza az ágazat belföldi értékesítése, a kutatók 2009-ben 2-4 százalékos további visszaesésre számítanak - nincs már nagyon hová zuhanni.
A termelői ár oldaláról sincs nagy nyomás: a mezőgazdasági termelői árak 2008-ban éves szinten 3 százalékkal mérséklődtek a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint, miközben a ráfordítások 16,6 százalékkal haladták meg a 2007-es szintet. Az agrártermékek termelőiár-szintje 22,2 százalékkal mérséklődött decemberben az előző év azonos időszakához képest, míg 2007 decemberében 38,1 százalékos növekedést jelzett a KSH. Az idén sem lesznek kiszámítható ármozgások, és várhatóan 10-15 százalékkal eshet vissza az agrártermelés a tavalyi 30 százalékos növekedés után - mondta Szabó Márton, a Kopint-Tárki vezető elemzője.