Totális pesszimizumus a budapesti lakáspiacon

2009.02.17. 14:00
Nem tesz jót az áfaemelés sem, de a hitel hiányzik a legjobban az ingatlanpiacon.

Múlt év közepétől az idén januárig 11 pontos eséssel mínusz 21 pontra süllyedt a GKI-AL Holding fővárosi ingatlanpiaci indexe, amely az Ingatlan és Befektetés című szaklap támogatásával készül - hangzott el a legújabb felmérést bemutató sajtótájékoztatón kedden Budapesten Ennél alacsonyabb - mínusz 22,6 pont - csak 2003 januárjában volt az index. A piaci szereplők a hitelforrások szűkülésével, a meglévő hitelek drágulásával, a kereslet csökkenésével indokolták a pesszimizmust.

Borsi László, az Ingatlan és Befektetés lapot is tulajdonló Lakásvásár Médiacsoport elnöke szintén a hitelszűkét nevezte a legfontosabb problémának, mivel a fejlesztő és a vevő is "abból él". A kilábaláshoz tehát a hitelcsapoknak kell megnyílniuk - mondta.

A kormányfő által hétfőn bejelentett 20-ról 23 százalékra történő áfa-emelés érzékenyen érinti a lakásépítést - mondta az elnök, hozzátéve, hogy a többletet biztosan nem lehet érvényesíteni az árban. Ha ténylegesen emelkednek a lakásárak, akkor a többletet ingyen felszerelésben, vagy más kedvezménnyel biztosan megkapja a vevő.

Akar László, a GKI Zrt. vezérigazgatója elmondta: az új lakások piacán a következő 12 hónapban Budapesten 2,5, Pest megyében 2 százalék áremelkedés, míg Nyugat- és Kelet-Magyarországon stagnálás várható. Múlt év októberében még 3-6,5 százalék között szóródott az áremelkedés várható mértéke. A használt lakások piacán az új lakásokéval egyező áremelkedés várható. Amúgy az ingatlan részpiacok közül a lakás-index áll a legmélyebben mínusz 45 ponttal. Ennél mélyebben csak 2005 júliusában volt, közel mínusz 55 ponttal.

Új jelenség, hogy lefoglalózott, de használatba még nem vett lakások jelennek meg a piacon, mert vevőik - általában külföldi befektetők - inkább veszni hagyják a foglalót, minthogy kifizessék a teljes vételárat - mondta Hunyady Attila, az AL Holding elnöke.

Az elnök szólt arról is, hogy míg Budapesten 2007-ben 98 új projektben több mint 8 ezer lakás épült, addig tavaly 60 projektben 3.818 lakás. A negyedik negyedévben 398 lakás építése kezdődött mindössze, ez egy évvel korábban két közepes projektnek felelt meg - mondta Hunyady Attila.

Múlt év végén - az egy évvel korábbihoz képest - mintegy 800-zal kevesebb, 8500 új lakást kínáltak a fejlesztők. A készleten lévő - már kész, de még el nem adott - lakások száma 1500-ról 2300-ra emelkedett. Ennek oka - a kereslet csökkenése mellett - az, hogy a vevők egyre inkább a már kész lakásokat keresik, nem szívesen vásárolnak tervezőasztalról.