Tízezer alatt járt a BUX

2009.02.20. 14:14 Módosítva: 2009.02.20. 16:55
Az összes részvény esik, több éves negatív csúcsokat döntött meg az OTP után a Mol, a Richter és a Magyar Telekom is. A tőzsde tízezer pont alatt is járt, utoljára öt éve volt ilyen mélyen a BUX. A kormányfő pénteken bejelentette: betiltaná a részvények árfolyamcsökkenésére apelláló ügyleteket, az úgynevezett shortolást.

Frissítés1, 15:57: Délután masszívan erősödni kezdett a BUX, négy óra előtt pár perccel az index 10 307 ponton állt, ami már csak 3,2 százalékos gyengülést jelent a tegnapi záráshoz képest. Visszakapszkodott mélypontjáról az OTP és a Mol is, előbbi 5,5 százalékos, utóbbi már csak 0,8 százalékos mínuszt mutat, a Rába pedig egyetlenként a parketten minimális pluszba került.

Frissítés2, 16:50: Zárásra az OTP szinte mindent visszavett, 0,67 százalékos mínuszban fejezte be a napot, a BUX is szépen lkapaszkodott, 2,5 százalékos eséssel 10 380 ponton zárt, részletek itt.

Öt éve nem volt ilyen alacsonyan a Budapest Értéktőzsde részvényindexe: utoljára 2004. február 25-én volt a napon belüli minimumértéke tízezer pont alatt. A tőzsde egész héten esett, a hét elején még 12 ezer pont közelében járt az index. A héten alig volt olyan részvény, ami emelkedett volna.

Gyurcsány betiltaná a shortolást

Percekkel ezelőtt látott napvilágot a hír a Reutersen, miszerint a miniszterelnök olyan hatalommal ruházná fel a felügyeletet, hogy felfüggeszthesse a shortolást a magyar piacon. A kormány azt tervezi, hogy felruházza hatalommal a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét (PSZÁF), hogy felfüggeszthesse a shortolást a magyar piacon - közölte a kormányszóvivő. "A miniszterelnök kezdeményezi, hogy a Parlament változtassa meg a PSZÁF tevékenységét szabályozó törvényt és a felügyeletet felruházza a hatalommal, hogy átmenetileg felfüggeszthesse a shortolást a magyar piacon, ha azt szükségesnek látja" - nyilatkozta Daróczi Dávid.

A BUX mai mélypontja 9832 pont volt, azóta kicsit korrigált, és nemrégiben visszatért a 10 000 pont fölötti tartományba. Ha a tendenciát nézzük, akkor látható, hogy a hét elején még kisebb volt az esés, csütörtökön volt egy nagyobb zuhanás, akkor 7,3 százalékot esett az index. Akkor vezető részvények mindegyike rosszul teljesített, az OTP 11,5 százalékot zuhant, 1810 forinton zárt, a Mol 4,7 százalékot esett, a Richter 5,8 százalékot, a Magyar Telekom 9,5 százalékot.

A Mol 8500 forinton áll jelenleg, ez 6,3 százalékos csökkenés az előző napi záráshoz képest. A Mol esésében szerepet játszik, hogy az ING az eddigi 24 700 forintról 9600 forintra csökkentette a célárfolyamot, ugyanakkor továbbra is tartásra biztatnak az elemzők. Az olajpapír legutóbb 2004 júliusában volt olyan alacsonyan, mint a pénteki minimuma, amit 8250 forinton ért el.

Az ING szerint a forint gyengülése a hitelállomány és a finanszírozás miatt igen kedvezőtlen a Mol számára. Az INA-tranzakció ugyan pozitívan értékelhető, de a rövid távú hatások limitáltak. A horvát olajcég 2010 második félévétől jelenthet igazán pozitív tényezőt a MOL számára, hiszen eddig várhatóan veszteséget termel majd – idézi a jelentést a Portfolio. A Mol-nál még az is fontos, hogy az elemzők negyvenmilliárd forintos veszteséget várnak. A veszteségért az olajárak zuhanása, valamint a pénzügyi tételek a felelősek.

Nemcsak az OTP Bank részvényeinek az árfolyama zuhant be. A Magyar Telekom papírjai is történelmi mélyponton jártak, egészen 510 forintig esett az árfolyam. A Rába is történelmi mélypont alá esett, 544 forinton kereskedtek a papírokkal. Új lokális mélypontot ütött a Richter is az elmúlt percekben, az árfolyam 23 765 forintig zuhant, ami 8,5 százalékos csökkenést jelent.

Mélypont

A tőzsdeindex a csütörtöki záráshoz képest péntek kora délutánig már több mint 800 pontot esett a 9842,2 pontos minimumértékig. Ez 7,59 százalékos gyengülést jelent, ami 2009-es rekordot jelent (igaz, a szerdai 7,29 százalék alig marad el tőle).

A BUX-index tavaly október elején kezdett zuhanni, és az elmúlt öt hónapban összesen négy olyan nap volt, amikor a mostaninál is nagyobbat esett: az október 15-i záróértéke 11,88 százalékkal maradt el az előző napitól, majd másnap további 8,59 százalékot gyengült. Emellett október végén és november elején volt egy-egy nap, amikor 9,6, illetve 9,8 százalékot esett a részvényindex, amely ezt megelőzően legutóbb öt éve, 2004 februárjában járt 10 000 pont alatt.

Dominóeffektus

Egyszerűbbé vált a helyzet, mint az elmúlt hetekben, amikor különböző országkockázati mutatókat lehetett összevetni: most úgy állunk, hogy lesz EU-s bankmentő csomag, akkor elindulhatunk felfelé, ha nem, akkor vagy itt maradunk, vagy megyünk tovább lefelé –, mondta az Indexnek Sarkadi Szabó Kornél. A Cashline vezető elemzője szerint az egyelőre csak a politikai nyilatkozatok szintjén létező 100 milliárdos csomag elsősorban a kelet-közép európai kitettséggel bíró bankoknak szólna, és e célra elegendő is lehet az összeg, igaz, minél előbb lépnek, annál kevesebből lehet megúszni.

A szakértő szerint ha a reálgazdasági folyamatokban el is válnak, a bankrendszeri szintű, egyébként objektíve megintcsak eltérő kockázatok tekintetében mára összefonódtak a régiós országok, ha egy valaki dől, az dominóeffektust indít el.

Egyelőre az sem látszik, hogy a mai európai mélyrepülésben szerepet játszó, csütörtökön hat éve nem látott mélységben záró amerikai tőzsde korrigálna pénteken: a határidős indexek 2 százalékos mínuszt mutatnak, az előkereskedésben a Bank Of America papírjai tíz százalékos esésben vannak.

A főbb régiós részvényindexek közül a lengyel WIG 20 3,5, a cseh PX 3,3, az orosz RTS pedig 4,5 százalékkal értékelődött le, ezzel a tegnapi plusszokat nagyjából le is dolgozták.