Luxemburgba költözik a Fotex

2009.02.23. 13:00

A Fotex bejelentette, hogy az igazgatótanács 2009. február 20-án kelt határozatában döntött arról, hogy a társaság székhelyének Luxemburgba történő áthelyezését javasolja.

A székhelyáthelyezést követően a társaság székhelye és a központi ügyintézés helyszíne is Luxemburg lenne. Az igazgatótanács március 25-ig fogja közzétenni a jelentést, melyben megindokolja az áthelyezés jogi és gazdasági szempontjait és elmagyarázza, hogy az áthelyezés milyen következményekkel jár a részvényesekre, hitelezőkre és a munkavállalókra.

Az igazgatótanács javasolja a közgyűlésnek, hogy joga legyen a székhelyáthelyezés ellen szavazó részvényesek részvényeinek megvásárlására.

A Fotex tavaly nyáron alakult európai részvénytársasággá. Ez abban különbözik a hagyományos magyar részénytársaságoktól, hogy alapítására nem a magyar, hanem a közösségi jog ad felhatalmazást, továbbá működésének szabályait is az uniós joganyag határozza meg. Vagyis az egyszerű Zrt-knél könnyebben váltogathatja székhelyét és folytathat több országot érintő gazdasági tevékenységet.