Ismét brutálisat esett az OTP

2009.03.05. 10:36 Módosítva: 2009.03.05. 16:47
Bár reggel még pluszban nyitott, másfél óra alatt hatalmasat esett a budapesti tőzsdeindex. A napot 10 ezer pont fölött kezdő BUX már 9800 pont alatt is járt, erre 2004 januárja óta nem volt példa. Az indexet ismét az OTP húzza le, a bankpapírok 2001 ősze óta nem látott 1400 forint alatt mélységben járnak.

A csütörtöki kereskedés első másfél órájában újabb hatalmas mélypontra zuhant az OTP árfolyama. A reggel még 1500 forinton is járó bankpapír árfolyama 8 százalékos gyengüléssel 1370 forintra esett. Ilyen mélyen az OTP-részvények utoljára hét és fél éve, 2001 októberében jártak.

Délután négy óra körül újabb erőteljes gyengülési hullám mutatkozott az OTP-papírok piacán, az esés mértéke elérte, majd, miután a kereskedés ilyenkor szokásos rövid átmeneti felfüggesztése sem segített, meg is haladta a tíz százalékot. A zárás előtti percekben 1301 forintnál, 12 százalékos esésnél állt meg a zuhanás. Végül 1355 forinton, mínusz 8,9 százalékos eséssel zárt az OTP.

Az OTP gyengélkedése az egész tőzsdeindexet magával rántotta. A BUX, amely 10 065 ponton kezdte a napot, és 10 106 ponton is volt a kereskedés első perceiben, az elmúlt félórában hatalmasat zuhant. A tőzsdeindex napi mélypontja előbb 9742 ponton volt. Úgy tűnt, innen enyhén korrigált, 9760 pontig mozdult felfelé, aztán 9731 pontra zuhant.

Lejtőre került az BUX is: koradélután még 9690 pontnál, 3,4 százalékos mínuszban volt, fél öt előtt nem sokkal már csak 9509 pontnál járt, 5,2 százalékos mínusszal. A BUX végül 4,4 százalékot gyengült ma, 440 pontot esett és 9593 ponton zárt.

Az OTP-n kívül is minden vezető részvény gyengül. A Mol árfolyama több mint 3 százalékkal 8800 forint alá esett – a papíroknak vélhetően nem tett jót az a szerdai nyilatkozat, hogy idén elmaradhat az olajcég osztalékfizetése –, a Magyar Telekom és a Richter papírjai 1,8 és 1,3 százalékos mínuszban vannak. Mindössze négy részvény árfolyama emelkedett, közülük azonban csak az Egis forgalma haladta meg a tízmilliós nagyságrendet.

A BUX 2,8 százalékos esése nagyjából kétszerese a régiós tőzsdéken mutatkozó esésének, de az index tegnap sem tudott profitálni abból, hogy a német DAX mellett több más tőzsde is kisebb mértékben emelkedett.

Magyarország a legnagyobb teher az OTP vállán - fogalmazott az Indexnek Vágó Attila. A Concorde elemzője úgy véli: miközben az elmúlt időszak mélyrepülés nagyságrendileg egyezett több régiós bankéval, így a Raiffeisennel vagy az Erstével, most itt is megfigyelhető már elvállás. Míg utóbbiak tegnap jelentős emelkedést mutattak, az OTP-t továbbra is adták a befektetők, ma pedig ez a folyamat felgyorsult.

Magyarország kezdi elveszíteni az eddigi hitelét is, ennek köszönhetően adják a tőzsdén az OTP papírokat is. Vágó Attila ezzel együtt a jelenlegi szintekről már úgy véli, az OTP-t "agyonshortolták", azaz a többszörösen sokat kerestek már az esésén is sokat, így "lefelé már kevesebb tér van, mint felfelé". Hogy mi lesz az a szint, ahol már az esésre játszók kiesnek, és a papír elindulhat felfelé, nem lehet megmondani.

Általában viszont csak az segítene az OTP-n és a magyar tőzsdén, ha világ megértene: az IMF hitel révén az államcsőd nem fenyeget, ezzel együtt persze a kormánynak komoly intézkedéseket kellene hoznia. Erre azonban a választások előtt nincs komoly esély.