Újabb történelmi mélyponton a forint

2009.03.05. 12:58 Módosítva: 2009.03.05. 18:25
Bár reggel még 307 forint alatt is volt az euró ára, napközben ismét gyengülésnek indult a forint. Egy óra előtt néhány perccel az euró ára újabb történelmi csúcsra, 312,28 forintra nőtt. Kisebb szünetekkel és törésekkel folyamatosan gyengült a forint délután is, végül fél hat körül a már alacsony forgalom jellemezte piacon 315,50-ig is felszaladt az euró ára, majd visszatért 314 forint közelébe. Most a térségi valuták is gyengülnek, de azért nem döntenek negatív rekordokat.

A cikket az árfolyammozgást követve frissítjük.

A reggeli 307 forint/euró alatti szintről 1,7 százalékot gyengülve 312,28 forint/eurós szintre gyengült csütörtökön a forint a devizapiacon. Ez a szint újabb történelmi mélypontot jelent, igaz, csak fillérekkel rosszabb a szerdai értéknél. A mélypont elérése után az árfolyam korrigált egy kicsit, 311,64 forintig csökkent az euró ára, majd újra elkúszott 312-ig. Az, hogy ezen a szinten a jegybank avatkozik-e be több piaci szereplő szerint is elképzelhető, de biztosat senki nem tud, elképzelhető, hogy mind tegnap, mind ma, ezen szint mellett már vannak a forintban bízó vevők. Délután háromra viszont újra gyengülési hullám jött, és 313,57-ig kúszott az euró ára. Este öt körül a piacon egészen 314,4-ig emelkedett az euró jegyzése, majd a már gyér forgalmú, illikvid piacon 315,50-ig is elszaladtak a jegyzések. A dollárral szemben 251-ig, a svájci frankkal szemben 213,20-ig emelkedtek a jegyzések.

A kereskedésben most nemcsak a magyar valuta áll rosszul. A zloty 1,3 százalékot gyengült reggel óta, a cseh korona pedig még a forintnál is rosszabbul szerepel, már majdnem 2 százalékkal ér kevesebbet, mint reggel. Egy euró már ismét csaknem 4,73 zlotyba kerül, koronából 27,66-ot kell adni egy euróért.

A forint nemcsak az euróval, hanem a svájci frankkal és a dollárral szemben is gyengül. A svájci frank ára fillérekre van a 211 forintos szinttől, a dollár 248 forint fölött is járt, és a mostani árfolyama is csak két fillérrel van alatta.

Az igaz, hogy míg tegnap már elvált a forint a régiós devizáktól, míg mi gyengültünk, ők erősödtek, ma pedig mindenki gyengül, nagy szerepe van azonban a mértékeknek is: a zloty nincs a saját, 4,9-es, a korona pedig a 29-es csúcsán az euróval szemben, az eddig megütött mélypontoknál erősebb szinteken látszik stabilizálódni mindkét deviza, míg a forint újabb és újabb rekordokat dönt. (A zloty 4,71 körül, a korona 27,65-nél mozog az euróval szemben.)

Barcza György, a K&H vezető elemzője szerint a kamatemelés segíthetne a forinton, de ennek most megint kevesebb esélyt ad a piac, ez látszik az árfolyamon: amikor először elszaladt a múlt szerdán 310 forintig az euró ára, a piac elkezdett árazni egy egy százalékpontos kamatemelést. Mostanra azonban már csak fél százalékpontot várnak, részben azért, mert a jegybank nem erősített rá nyilatkozatokkal a kamatemelés lehetőségére. Márpedig, hangsúlyozta Barcza György, miután feburár elején az árfolyam először átlépte a 300-as határt, akkor tudott visszakorrigálni ez alá, amikor a piacon erősek voltak a kamatemelési várakozások.

A forintnak a közeljövőben azonban segíthet más is: miközben eddig a jegybank forintlikviditással támogatta a bankokat, a hitelezés felpörgését, most márciustól elindult az úgynevezett devizaswap-tender is. Ennek lényege, hogy a bankok kedvező feltételek mellett juthatnak forintért euróhoz: ennek következményeképpen mintegy 900 milliárd forintot szívhat ki a bankrendszerből a jegybank, ami viszont megnöveli a forint iránti keresletet, másfelől a forint bankközi kamatát is a jelenleginél jobban elválasztja az alapkamattól. Ez a folyamat már uUkrajnában és Romániában is segítette a hrivnya illetve a lej erősödését.