Bődületes visszaesés az iparban

2009.03.06. 11:45 Módosítva: 2009.03.06. 12:11
Megjelentek az első statisztikai adatok, amelyekből az következik, hogy 4 százaléknál is nagyobb lehet a magyar gazdaság visszaesése. Az iapri termelés januárban 22,9 százalékkal maradt el a tavalyitól. A visszaesés már 2008 végén olyan erős volt, hogy az éves ipari teljesítményt is mínuszba fordította; éves termléscsökkenésre ezt megelőzően 1992 óta nem volt példa.

Az ipari termelés januárban 22,9 százalékkal esett tavaly januárhoz viszonyítva. A csökkenés munkanaphatástól megtisztítva is 21 százalék volt a KSH pénteken publikált adatai szerint. Az ipar visszaesése az MTI által megkérdezett elemzők szerint még hónapokig folytatódhat, a recesszió enyhülése legkorábban a második félévben kezdődhet.

Gyorsuló zuhanás

Csekély öröm, hogy januárban decemberhez képest 2,5 százalékkal nőtt a szezonálisan és munkanap-tényezővel is kiigazított ipari termelési index. Az ipar decemberben 19,6 százalékkal esett az előző év decemberéhez képest, 15,1 százalékkal novemberhez képest. Az ipari kibocsátás júliustól – szeptember kivételével – fokozatosan és egyre nagyobb mértékben csökkent.

A KSH adatai szerint az ipari termelés volumene éves szintén 1,1 százalékkal maradt el az előző évitől. Az ipari termelésben éves szinten 1992-ben regisztráltak utoljára visszaesést – 2007-ben még 8,2 százalékos volt a növekedés –, akkor az 9,7 százalék volt.

Megfelel a várakozásoknak a januári ipari termelés előzetes adata - mondta Németh Dávid, az ING Bank elemzője, aki szerint még hónapokig folytatódhat Magyarországon az ipari termelés visszaesése. Ennek oka, hogy az utóbbi hónapokban számos gyárbezárást és csoportos létszámleépítést jelentettek be.

Mostanában nem lesz jobb

Az ipar jelenleg tapasztalt zsugorodása nem jelenti azt, hogy egész évben ilyen rossz lesz a helyzet, de rövid távon nem lehet javulásra számítani. Néhány hónap múlva azonban, amikor a jelenlegi készletek kifutnak, újra erőre kaphat az ipar, addig azonban körülbelül 20 százalékos termelés visszaeséssel kell számolni az előző év azonos időszakaihoz képest.

Az iparra vonatkozó adatokból arra lehet következtetni, hogy a GDP csökkenése 4 százaléknál is nagyobb lesz az első negyedévben - mondta el Németh Dávid.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője 1-1,5 százalékkal nagyobb 12 havi visszaesésre számított januárban, de úgy véli: a jelenlegi adatokból is egyértelmű, hogy lejtmenetben van az ágazat. Mivel decemberben a válság miatt sok üzemben előrehozták és/vagy meghosszabbították a karácsonyi leállást, nehéz volt megjósolni, hogy januárra hogyan áll vissza a termelés. Az ukrán gáz szállításának januári leállása is szerepet játszik az ipari januári teljesítményében, de Magyarországot ez közel sem érintette olyan mértékben mint más államokat.

Marad a 20 százalékos visszaesés

Suppan Gergely ugyancsak 20 százalék körüli visszaesésre számít a következő hónapokban, a második félévben azonban véleménye szerint elkezdődhet a lassú, elsősorban az autóipar által vezérelt kilábalás az eurózónában. Úgy vélte, ennek jelei - például a német roncsautó-akció sikere - már látszanak. Kérdéses, hogy ez mennyire érezteti majd a hatását Magyarországon, de Csehországban például a Skoda autógyár már február végén vissza tudott térni a rendes munkahétre - jegyezte meg.

Decemberben akár már pozitívba is fordulhat az ipari termelés év/éves adata - mondta Suppan Gergely, bár hozzátette: ennek elsősorban bázis-okai vannak, hiszen a tavaly decemberi bázis annyira gyenge, hogy "könnyű lesz túlszárnyalni".

Az elemző szerint az, hogy 2008 decemberéhez képest 2,5 százalékkal emelkedett januárban az ipari termelés annak köszönhető, hogy a karácsonyi leállás után nagyjából visszaállt a termelés az azt megelőző szintre. Hozzátette ugyanakkor: ha a termelés teljes kapacitással állt volna vissza, akkor decemberhez képest mintegy 15 százalékkal kellett volna bővülnie az iparnak januárban.