Elkerülhető a rendkívüli kamatemelés

2009.03.09. 16:44
De a két múlva esedékes rendes ülésen emelni kell, a hétvégi nyilatkozat addig elég lehet ahhoz, hogy 310 körül maradjon az árfolyam.

Majdnem stabilan beárazott a piac egy 2 százalékpontos kamatemelést, ez olvasható ki a határidős ügyletekből – mondta az Indexnek Barcza György. A K&H vezető elemzője az Indexnek elmondta, hétfő délután egész pontosan 1,7 százalékpontos emelési várakozás olvasható ki az adatokból, amiből 0,5 százalékpont lényegében a hétfői tranzakciókból kiolvasható emelkedés. Ezzel párhuzamosan a forint stabilizálódni látszik, az árfolyam 308-310 között állt be.

A jegybank vasárnapi nyilatkozata, Simor András hétfő reggeli, a kamatemelési opciót is megemlítő rádiónyilatkozata mellett a Goldman Sachs is kamatemelésre vonatkozó várakozást tett közzé, mindez együtt azt eredményezi, hogy a lépést eddig is váró piacon a következő hetekben ez lehet a fő téma. A monetáris tanács kamatdöntő ülése az előre meghirdetett naptár szerint két hét múlva, március 23-án esedékes. Ha ott a várakozások ellenére elmaradna az emelés, az Barcza György szerint valószínűleg forintgyengüléssel járna.

Ugyanakkor a kamatemelésre vonatkozó egyre nyíltabb utalások elégségesek lehetnek ahhoz, hogy a jegybanknak ne kelljen korábban lépnie, azaz a szóbeli intervenció stabizálhatja a jelenlegi szinteken az árfolyamot. Rendkívüli döntésre akkor lehet szükség, ha a forint hirtelen, jelentősen begyengül, és az látszik, hogy a hullám országspecifikus. Barcza György szerint ennek lehetőségét kizárni természetesen nem lehet, de valószínűbb, hogy ez nem következik be. A piaci üzenet arról szól, hogy alacsony a kamat, nem pedig arról, hogy az államcsőd egyébként azért árazott veszélye miatt a kötvényesek menekülnek.

Segíthet a forinton a következő két hétben az is, hogy a mostantól érkező hírek kevésbé közvetlenül az árfolymra, mint inkább a kamatvárakozásokra gyakorolnak majd hatást, azaz nem a forint gyengül, hanem a kamatemelésre vonatkozó várakozások emelkednek rosszabb hírek esetén. Az azonban továbbra is változatlan marad, hogy a kamat meghatározása nem annyira a jegybankon múlik, nem a magyar gazdaság igényeihez, hanem a piac által elvárt szinthez igazodik.