Sokkterápiára van szükség

2009.03.09. 08:17 Módosítva: 2009.03.09. 08:22
Úgy kell radikális adócsökkentés, hogy közben nullszaldós a költségvetés, ehhez viszont drasztikus kiadáscsökkentés szükséges, mondja Török Zoltán, a Raiffeisen vezető elemzője.

A gazdaságpolitikának minél hamarabb, a lehető legnagyobb mértékben be kell avatkoznia a folyamatokba. A kormánynak van egy lassan formálódó elképzelése, van a Reformszövetségnek egy alternatív javaslata, és léteznek egyéb - különböző mértékben részletezett - elképzések is. Az, amit a kormány szándékozik tenni, nem alkalmas arra, hogy kitolja a magyar gazdaság szekerét a kátyúból. Radikálisabb megoldásokra van szükség - mondta a Napi Gazdaságnak adott interjúban Török Zoltán. A Raiffeisen vezető elemzője szerint az ideális az volna, ha most azonnal azt mondja a magyar gazdaságpolitika: "nem csinálok államháztartási hiányt a 2009-es évben és 2010-ben sem, mindezek mellett nagymértékben csökkentem az adókat" - azaz egyszerre csinálja meg a nagy adócsökkentést és a kiegyensúlyozott államháztartást. Ez alapvetően jelentős kiadáscsökkentéssel járna.

Ám akár megteszi ezt a magyar gazdaságpolitika, akár nem, rövid távon semmiképpen sem képes pozitív irányban befolyásolni a folyamatokat. Két választási lehetőség van: vagy veszünk egy nagy lélegzetet és sokkterápiát alkalmazunk, megteremtjük annak a lehetőségét, hogy már 2010-ben pozitív hozadéka legyen a beavatkozásnak, vagy pedig későn és nem kielégítő mértékben reagálunk - az utóbbi megoldás viszont konzerválja a már évek óta ismerős helyzetet: Magyarország alulteljesít a régióban, megmarad a pénzügyi sérülékenysége, valamint nem halad a pénzügyi konvergencia és nem tud megszabadulni a forinttól.

A magyar gazdaságban idén öt százalék körüli GDP-csökkenésre számít a szakért, és arra, hogy 2010-ben folytatódhat a recesszió - még akkor is, ha valamilyen gazdaságpolitikai fordulat következik be. A Raiffeisen elemzői csapata szerint Amerikában és az eurózónában jövőre már nem esik tovább a gazdaság teljesítménye, hanem pozitív nulla körüli eredményt tud felmutatni. Ám még ez sem lesz elég arra, hogy bővüljön a magyar gazdaság, 2010-ben egyszázalékos visszaesés jöhet.

Az utóbbi hónapok történéseit látva a kérdés eldőlt: arra van szükség, hogy Magyarország minél előbb csatlakozzon az euróövezethez. Ehhez pedig szükség van a megfelelő gazdaságpolitikai elkötelezettségre. Ha ez hiányzik, akkor viszont felesleges már az ERM-2 rendszeréhez is csatlakozni, mivel akár 5-10 évet is eltölthetünk ott bármiféle előrehaladás nélkül. Tévhit, hogy ki tudunk magunknak bulizni valamilyen könnyítést. Inkább meg kell felelnünk a feltételeknek.