Valér
4 °C
8 °C

Spekuláltak a HungaroControlnál, büntetésfeljelentés lett a vége

2009.03.13. 16:52
Súlyos belső gazdálkodási szabálytalanságok miatt Molnár Csaba közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter megszüntette a HungaroControl Zrt. vezérigazgatójának megbízatását és igazgatósági tagságát; a társaság felügyelőbizottsága büntetőfeljelentést tett az ügyben - közölte a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium (KHEM).

Kiss László, a magyar légiforgalmi irányításért felelős társaság vezérigazgatója 2009. február 26-án tájékoztatta a közlekedési minisztert arról, hogy a HungaroControl 48 millió euró értékben kötött olyan devizaügyleteket 2008 harmadik negyedévében, amelyek jelentős veszteséget okoztak a cégnek. A társaság vezérigazgatója ezért a gazdasági vezérigazgató-helyettes és a treasurer munkaviszonyát is rendkívüli felmondással megszüntette.

Molnár Csaba ezt követően, február 27-én felkérte a felügyelőbizottságot, hogy független szakértő bevonásával vizsgálja ki az ügyletek körülményeit - olvasható a KHEM közleményében.

A vizsgálat kiderítette, hogy a HungaroControl arra vállalt kötelezettséget, hogy egy éven keresztül havi 4 millió eurót ad el két pénzintézetnek 250 forintos, illetve 253 forintos árfolyamon. A társaság összesen legfeljebb 30 millió forint nyereséget könyvelhetett volna el az ügyletekből, abban az esetben, ha a forint árfolyama 250 forint alá erősödik az euróval szemben.

A vizsgálat szerint azonban a cég túlzott kockázatot vállalt a forint árfolyamgyengülésére, továbbá kiemelt kockázatot jelentett, hogy a HungaroControl nem limitálta az átváltási és a referenciaárfolyam közötti különbség mértékét, valamint a bank elérhető maximális nyereségét - jegyzi meg a minisztérium közleménye.

A KHEM szerint a vizsgálat az ügyleteket nem árfolyam fedezeti, hanem spekulatív jellegű, a társaság belső gazdálkodási szabályzatát sértő döntéseknek nevezte. A cég igazgatósága és a felügyelőbizottság - a vizsgálat eredményei alapján - a szóban forgó tranzakciók azonnali lezárására tett javaslatot, amit Molnár Csaba március 11-én jóváhagyott - fűzi hozzá a közlemény.