Segítenek az uniós pályázóknak

2009.03.20. 16:36 Módosítva: 2009.03.20. 16:37
Az EU-forrásokra pályázó, de a forint árfolyamváltozása miatt veszteséget elszenvedő vállalkozók számára kompenzációs eljárást dolgoz ki a gazdasági tárca. Erről a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium államtitkára és a Fidesz alelnöke állapodott meg.

Varju László államtitkár a megbeszélést követően közölte: olyan projekteket kívánnak támogatni, amelyek megvalósításához jelentős importbeszerzésre van szükség. Végig kell nézni az összes pályázatot, és akkor tudják megmondani, hány pályázót érint ez a lehetőség.

A cél az, hogy azoknak a hazai kedvezményezetteknek, akiknél valóban indokolt, szigorú feltételek mellett lehetőséget biztosítsanak az önhibájukon kívül elszenvedett árfolyamveszteség kompenzálására. Az államtitkár hozzátette: a jelenlegi árfolyam a projektek megvalósításában részt vevő magyar vállalkozásoknak és beszállítóknak kedvez, számukra jelent versenyelőnyt.

A kompenzációs lehetőséget az érintett pályázók visszamenőleges hatállyal is igénybe vehetik - közölte Pelczné Gáll Ildikó, a Fidesz alelnöke.

Varju László kérdésre válaszolva elmondta: rövidesen elkészül a kompenzáció igénybevételéhez szükséges szabályozás tervezete, ami várhatóan egy hónapon belül a kormány elé kerül. Egyelőre nem tudni, hogy mennyi pénz áll rendelkezésre a kompenzációra, hiszen ez az adott árfolyamtól függ, mondta az államtitkár.