Behajtásra állnak át az őrző-védők

2009.03.26. 08:54
A vállalatok részéről csökkent az igény a biztonságtechnikai és vagyonvédelmi szolgáltatások iránt, míg a lakosság oldaláról nőtt - vélekedtek egyhangúan a piaci szereplők. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy kevesebb a létesítményőrzési munka, de egyre többen kérnek tőlük segítséget a követelések behajtásában.

A gyárbezárások és a fióktelepek megszüntetése miatt jóval kisebb a kereslet az élőerős őrzés iránt - mondta a Napinak Kiss Sándor, az Árgus Security Kft. budapesti igazgatója. Nem meglepő módon az adósságkezelés szolgáltatásra viszont magasabb igény mutatkozik - tette hozzá Kiss. Amíg a vállalkozók biztonságtechnikai berendezések iránti igénye csökkent, addig a lakosság kereslete nőtt - valószínűsíthetően a válság idején az emberek tartanak a közbiztonság romlásától és jobban féltik vagyonukat.

Hasonlóan vélekedik Bodor János, a Persecutor Vagyonvédelmi Kft. kereskedelmi és marketingigazgatója. Szerinte jelentősen rontja a piaci lehetőségeket a forráshiány és az építőipari fejlesztések visszaesése. Ugyanakkor eközben a magán- és az állami tulajdon védelme felértékelődött, ami több megrendelést generál.

Az Árgusnál az optimista szcenárió a tavalyi értékesítési volumen tartásával számol, ám azt elismerik, a reális várakozások 10-20 százalékos csökkenést prognosztizálnak. Céljaik megvalósítása érdekében nem emeltek a tavalyi áraikon, s több szolgáltatás igénybevétele esetén részletfizetési lehetőséget biztosítanak.

A Persecutor megbízásai nem csökkentek, sőt mérhetően növekedtek az év első három hónapjában - főleg az it-biztonságtechnika, illetve az elektronikai és mechanikai védelem területén - mondta Bodor János.

Mészáros Zsolt, az Őrmester Vagyonvédelmi Zrt. vezérigazgatója szintén alátámasztotta, hogy a magánügyfelek esetében megélénkült az érdeklődés a biztonságtechnikai eszközök és a távfelügyeleti szolgáltatások iránt. A vállalati szektorban viszont az Őrmester is kénytelen volt szerződést bontani néhány megbízójával, amelyek fizetésképtelenné váltak, felszámolási eljárás indult ellenük és semmilyen hajlandóságot nem mutattak a megegyezésre - ez havi szinten tízmilliós nagyságrendű árbevétel-csökkenést eredményezett - fogalmazott a vezérigazgató.

Az Árgus Securitynél is nő a nem fizető ügyfelek száma. A vállalkozás hajlandó fizetésátütemezéssel segíteni a partnerein, ám a renitens cégekkel szemben már jogi útra tereltek néhány ügyet.