Piroska
-2 °C
5 °C

Májustól jöhetnek a finanszírozási gondok

2009.03.30. 06:29
A pénzintézetek szerint megnyugtató, hogy az önkormányzatok egyelőre nem élik fel a kötvénykibocsátásból származó pénzeket - a helyhatóságok betétállománya továbbra sem csökken. A „felélésnek” persze gátat szab, hogy a kötvénykibocsátások jó részénél ott a kötelezettség, hogy nem használhatja fel működési költségekre a forrást.

Bár Zongor Gábor, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének főtitkára szerint a bankok kezdenek kivonulni az önkormányzatok infrastruktúra-fejlesztésének hitelezéséből, sőt helyenként a működési hiteleket sem újítják meg, egyelőre nincs válsághelyzet az önkormányzatok finanszírozása terén - állítják banki szakemberek.

Keményné Koncz Ildikó, a Raiffeisen Bank önkormányzati üzletágvezetője szerint a pénzintézetek partnereiknek a folyószámla- és munkabérhiteleket továbbra is rendben folyósítják, ráadásul a települések zömének jelenleg nincsenek napi finanszírozási gondjai - köszönhetően az elmúlt hetekben befolyt iparűzési adóbevételeknek. Május-júniusban viszont már a napi finanszírozásban is komolyabb gondok lehetnek - állítja a banki szakember.

A bankok tapasztalatai szerint az a tény, hogy jelenleg jóval nehezebb beruházáshoz finanszírozást szerezni, kevesebb települést érint. Az ő számukra ugyanakkor igaz, hogy a jelenlegi kamatfelár kigazdálkodhatatlan.

Szabó Levente, a Takarékbank ügyvezető igazgatója szerint ebben a helyzetben komoly mértékben felértékelődik az MFB Sikeres Magyarországért programjában elérhető refinanszírozási hitelkeret. A szakember szerint a települések egy része már az MFB-s hitel felvételét előírva ír ki közbeszerzési eljárásokat. Természetesen nyitott lehetőség a forintalapú hitelfelvétel és kötvénykibocsátás is, ám a Takarékbank szakembere úgy véli, jóléti beruházásokat ebből a drága forrásból nem lehet finanszírozni.

A korábban kötvényeket kibocsátott települések zöme jelenleg csak a kamatokat törleszti, a tőkemoratórium nyomán a fizetési teher 2011-től növekedhet meg - állítja a Raiffeisen önkormányzati üzletágvezetője. Szabó Levente szerint ugyan a forint árfolyamának gyengülése miatt jelentősen megnőtt a tőketeher, ám a kamat (az általános kinti jegybanki kamatcsökkentésekhez igazodva) csökkent.

Keményné szerint ugyanakkor az uniós pályázatok esetében komoly gondot jelenthet, hogy a települések más árfolyam- és hitelkörnyezetben tervezték meg - nemegyszer évekkel ezelőtt, a pályázás során - fejlesztéseiket, így most sok projekt forrásgondokkal küzd.