Válságkezelési pénzt bukhatunk a kormányválsággal

2009.03.30. 07:31
A belpolitikai válság hátráltathatja a gazdasági válságkezelést. Az interregnum áldozatául eshet például az a mintegy 20 milliárd forintos program, amely regionális operatív programokból (rop) elkülönített forrásokból támogatná a kistérségi válságkezelést.

Ugyan a kormány már tavaly decemberben elfogadta a ropok 2009-2010-es akcióterveit, és ezt Brüsszelben is jóváhagyták, a válságkezelési alapok létrehozása még mindig csak terv. A Napi értesülései szerint legutóbb két hete, még Gyurcsány Ferenc lemondása előtt tárgyalt róla a kormány, azonban a gazdasági tárca előterjesztésében több vitás pont is akadt, ezért későbbre halasztották a tárgyalását.

A múlt heti kormányülésen már nem esett szó róla, lényegében bizonytalan időre elhalasztották a program elfogadása - mondta a Napi érdeklődésére Tukacs István, a kormányzati válságkezelő lépések összehangolásáért felelős kormánybiztos. Az okok között szerepel, hogy az NFGM előterjesztésében hangsúlyos szerepet kapott volna a Kormányzati Válságmegelőző és Válságkezelő Központ (KVVK), illetve a válságkezelésért felelős kormánybiztos, egy új kormány azonban nem feltétlenül tartja meg sem a központot, sem a kormánybiztost.

Arról nem is beszélve, hogy a KVVK-nak Gyurcsány Ferenc vezetése mellett többek között Kiss Péter kancelláriaminiszter, Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter, Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter, Veres János pénzügyminiszter is tagja volt.

Ettől függetlenül a válságkezelő alapok 20 milliárd forintja - mivel az akciótervben már elkülönítették e célra - továbbra is rendelkezésre áll, csak az vált kérdésessé, hogy a rászoruló kistérségek, vállalkozások mikor és hogyan férhetnek majd hozzá. Maga a program egyébként az eredeti elképzelések szerint főleg vissza nem térítendő támogatás lett volna, amelyre elsősorban a gazdasági válság miatt bajba jutott vállalkozások mérettől függetlenül pályázhattak volna.

A program újdonsága abban áll, hogy egyéb, már elérhető válságkezelő támogatásokkal, eszközökkel, intézkedésekkel is társítható, a támogatást pedig egyedi szükségletekre lehet igényelni. Vagyis egy-egy kistérségben a rop forrásait kiegészíthetik például MFB-s forgóeszközhitellel, a Munkaerőpiaci Alapból finanszírozott munkahelymegőrző támogatással vagy akár a Regionális Fejlesztési Holdingnál elérhető kockázati tőkebefektetéssel - mondja Tukacs István.