30 milliárddal száll be az állam az FHB-ba

2009.03.31. 09:24 Módosítva: 2009.03.31. 13:21

Megszületett az első, a bankmentő csomagként ismert, hivatalos nevén a "a pénzügyi közvetítőrendszer stabilitásának erősítéséről" szóló törvény alapján létrejött megállapodás: a Pénzügyminisztérium és az FHB ma reggel jelentette be, hogy az FHB 30 milliárd forintos tőkeemlést kap az államtól, amellyel az öt évre szóló megállapodás idejére az állami tulajdonrész a jelenlegi 4,1 százalékról 43,6 százalékra nő a pénzintézetben.

A tőkejutattás azonban különleges, a speciális, a törvény által szabályozott részvények kibocsátásával jön létre, így egyfelől nem jár az állam szavazati súlyának felértékelődésével (az marad 4,1 százalékos). A részvények nem alakíthatóak át törzsrészvénnyé, és a megállapodásban foglalt öt éves határidő elteltével azokat gyakorlatilag bevonják, így a tőkeemelés nem jár higítással, azaz a törzsrészvények értékének, az azokra jutó érték csökkenésével.

Az FHB a tőkejutattás feltételeként vállalta a jelzáloghitellevél és a jelzáloghitel piac stabilizálásában való közreműködést, a kkv-k hitelezésének fejlesztését. A megállapodás értelmében a bank korlátozást vállalt a vezető tisztviselők javadalmazására, ugyanakkor, mivel a pénzintézet egyes irányító-felügyelő testületeiben most is jelen vannak az állam képviselői, a megállapodás nem jár újabb állami delegálásokkal.

Az állam a törvényben rögzítetteknek megfelelően két típusú részvényt kap, egy darab vétójogot és ugynevezett osztalékelsőbbségi részvényeket. Az osztalékelsőbbségi részvények tulajdonosa a részvények kibocsátását követően -azok fennállásáig- a tárgyévben megképződő adózott eredmény terhére jogosult osztalékra, melynek mértéke 10,5 százalék az árfolyam értékre vetítve.

Az FHB közleménye szerint a pénzintézet "46.153.999 darab 100 Ft névértékű különleges -szavazati joggal nem rendelkező- osztalékelsőbbségi részvényt bocsát ki. A részvények -a saját tőke illetve az elmúlt időszak piaci átlagárait is figyelembe véve- 650 Ft-os árfolyamon kerülnek kibocsátásra". Az állami tőkejuttatás a jegyzett tőkét 4,61 milliárd forinttal emeli, 25,38 milliárd forint tőketartalékba kerül.

Jó hír az FHB-nak, de ez nem bankmentés

A portfolio.hu értékelése szerint a hír rendkívül pozitív az FHB számára. A bank Kielégítő feltételekkel kap az államtól segítséget, a 650 forintos árfolyam megfelelő, valamivel meghaladja a saját tőke 611 forintos értékét. A 30 milliárdos csomag után, az FHB évi 3,15 milliárd forintos osztalékot fizet évente az államnak, amely a tavalyi profitnak 47%-a.

A csomag kapcsán laptársunk szerint igen fontos kiemelni, hogy itt szó sincs bankmentésről. Az FHB az egyik legjobban tőkésített bank a régióban (12,8% tőkemegfelelés), s hitelportfóliója talán a legjobbnak számít egy válság esetén (majdnem fele forinthitel, nincs nagy vállalati hitelportfólió). A 30 milliárd forint a bank szempontjából a korábban bejelentett 400 millió eurós állami hitellel összekapcsolva rengeteg lehetőséget tartogat, tőke és forrás helyzetének rendezésével a hitelintézet a következő évek egyik legaktívabb magyarországi bankja lehet, amelyet támogat versenytársai óvatossága.

A részvényesek számára a 30 milliárdos tőkejuttatás négy dolgot üzenhet. (1) Az egyik fő üzenet, hogy korrekt feltételek mellett született, nem jelent indokolatlan korlátozásokat. Az állam képviselői eddig is benne ültek a vezető testületekben, ezután sem változik semmi. (2) A másik fontos szempont, hogy a 30 milliárdos tőke a 400 millió eurós forrással stabil fundamentális növekedést kölcsönözhet a banknak. (3) További fontos szempont, hogy ilyen tőke- és forráshelyzet mellett, ilyen konzervatív portfólióval azFHB Európa egyik legbiztonságosabb bankja lesz. Feltételezhet akárki, akármilyen jövőképet, de a bank stabilitását megkérdőjelezni, még egy überpesszimista nézőpontból sem lehet. (4) Jó menedzsment vezeti az FHB-t.

Ez a második lépés

A kormány a múlt héten jelentette be, hogy a bankmentő csomagtól függetlenül, de az IMF-hitel terhére, két magyar pénzintézettel, az OTP-vel és az FHB-val kötött megállapodást. A szerződések szerint az FHB 400 millió eurós hitelhez jut, a bank vállalta, hogy a 120 milliárd forintnak megfelelő összegből lakossági hiteleket és kkv-hitelket nyújt.