Jolán
2 °C
4 °C

Lazul a termékdíj-szabályozás

2009.04.01. 07:28

Valamelyest enyhült a környezetvédelmi termékdíj-szabályozás azzal, hogy a kiskereskedelemben használt műanyag reklámtáskák után járó termékdíjat nem kell megfizetnie annak a cégnek, amely legalább 25 százalékban környezetbarát, lebomló anyagból készülő terméket használ. A még januárban elfogadott szabályozóban ez száz százalék volt.

A mostani módosítóval a környezetvédelmi kabinet lényegében elismerte, hogy a termékdíj-szabályozás kiskereskedelemre vonatkozó részei valóban pontosításra szorulnak. Emellett az elemzők szerint egyfajta kéznyújtásról is szó lehet, hiszen a környezetvédelmi tárca ígéretet tett arra, hogy májusig átdolgozza a teljes termékdíj-szabályozást, s az elfogadható jogszabályhoz piaci támogatás is szükséges. Információink szerint a szaktárca egyelőre információkat gyűjt a hazai piaci igényekről, illetve több uniós tagország környezetvédelmi szabályrendszerét vizsgálja, így például a németet, a hollandot és az osztrákot.

Az elemzők szerint mindenképpen hozzá kell nyúlni a hazai termékdíj-szabályozáshoz, ugyanis több szempontból elavult a rendszer, ráadásul a kiskereskedelemre és az élelmiszeriparra a jelenlegi helyzetben túlzott teher nehezedik, miközben a szabályozótól várt kedvező környezeti hatás (az eldobható palackok kibocsátásának csökkenése, illetve a visszagyűjtés növekedésének gyorsulása) nem következett be. Ugyanakkor - többek között a szigorú szabályozás hatására - a termékdíj-szabályozásban erősen érintett kibocsátók és kereskedők erőteljes kampányba kezdtek a lakossági visszagyűjtési hajlandóság erősítése érdekében, többek között azért, hogy az így nyert piaci tapasztalatokat felhasználva érjenek el jó pozíciót a megújuló termékdíj-szabályozás vitájában.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?