Lazul a termékdíj-szabályozás

2009.04.01. 07:28

Valamelyest enyhült a környezetvédelmi termékdíj-szabályozás azzal, hogy a kiskereskedelemben használt műanyag reklámtáskák után járó termékdíjat nem kell megfizetnie annak a cégnek, amely legalább 25 százalékban környezetbarát, lebomló anyagból készülő terméket használ. A még januárban elfogadott szabályozóban ez száz százalék volt.

A mostani módosítóval a környezetvédelmi kabinet lényegében elismerte, hogy a termékdíj-szabályozás kiskereskedelemre vonatkozó részei valóban pontosításra szorulnak. Emellett az elemzők szerint egyfajta kéznyújtásról is szó lehet, hiszen a környezetvédelmi tárca ígéretet tett arra, hogy májusig átdolgozza a teljes termékdíj-szabályozást, s az elfogadható jogszabályhoz piaci támogatás is szükséges. Információink szerint a szaktárca egyelőre információkat gyűjt a hazai piaci igényekről, illetve több uniós tagország környezetvédelmi szabályrendszerét vizsgálja, így például a németet, a hollandot és az osztrákot.

Az elemzők szerint mindenképpen hozzá kell nyúlni a hazai termékdíj-szabályozáshoz, ugyanis több szempontból elavult a rendszer, ráadásul a kiskereskedelemre és az élelmiszeriparra a jelenlegi helyzetben túlzott teher nehezedik, miközben a szabályozótól várt kedvező környezeti hatás (az eldobható palackok kibocsátásának csökkenése, illetve a visszagyűjtés növekedésének gyorsulása) nem következett be. Ugyanakkor - többek között a szigorú szabályozás hatására - a termékdíj-szabályozásban erősen érintett kibocsátók és kereskedők erőteljes kampányba kezdtek a lakossági visszagyűjtési hajlandóság erősítése érdekében, többek között azért, hogy az így nyert piaci tapasztalatokat felhasználva érjenek el jó pozíciót a megújuló termékdíj-szabályozás vitájában.