Csődvédelembe menekült az Ajka Kristály

2009.04.09. 17:59 Módosítva: 2009.04.09. 18:10
A megrendeléseik 60 százalékkal estek vissza, a cégnek 200 milliós adóssága van. A csődgondnokság alatt nem kezdeményezhetnek velük szemben felszámolási eljárást.

Csődgondnoksági kérelmet nyújtott be a Veszprém Megyei Bíróságra az Ajka Kristály Kft. - mondta Katzer Zoltán, a cég ügyvezető igazgatója.

Közölte: az európai üvegipari cégek 40-60 százaléka csődbe, vagy annak közelébe jutott, és ők is a "túlélésükért küzdenek". Mivel döntően - 90 százalékban - exportra termelnek, így a gazdasági, pénzügyi válság azonnal éreztette náluk a hatását, a megrendeléseik januárban és februárban például legalább 60 százalékkal estek vissza.

Már az év elején bejelentették, hogy 360 dolgozójuk közül 220-tól a csoportos létszámleépítés keretében kénytelenek megválni, de ezt leépítést a munkahelymegtartó támogatás elnyerése reményében egyelőre nem hajtották végre.

A csődgondnokság - a bíróság által meghatározott időre -, védelmet jelent számukra, ez idő alatt nem kezdeményezhető velük szemben felszámolási eljárás, és nem kell a tartozásaikat sem teljesíteniük. Viszont tárgyalniuk kell, és meg kell állapodniuk a hitelezőkkel a követelések teljesítéséről.

A kft.-nek jelenleg 200 millió forint adóssága van. A tavalyi árbevételük 1,8 milliárd forint volt, az idei évre pedig 1,4 milliárdot várnak.

Az igazgató kitért arra is, hogy törvényi rendelkezések szerint nem kaphat állami támogatást három évig az a vállalkozás, amelyiket munkajogi vétség miatt elmarasztaltak, megbírságoltak. Az Ajka Kristályt pedig tavaly megbírságolták azért, mert nem adták ki az összes szabadságot az adott évben, valamint a pihenőidőt nem mindig tudták biztosítani két műszak között.