Csányi stabil euróárfolyamra számít

2009.04.23. 21:41 Módosítva: 2009.04.23. 21:45
Rossz politikát folytatott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, amikor szinte kizárólag az infláció alapján döntött a forintról, magyarázta Csányi Sándor az Infórádióban. Az OTP elnök-vezérigazgatója szerint ha a válság nem egy túlértékelt forintot kap el, akkor nem gyengült volna meg ennyire a magyar valuta. De most a Bajnai program visszaállíthatja az ország iránti bizalmat.

A Bajnai-program alkalmas arra, hogy visszatérjen az ország fizetőképessége iránti bizalom, vélekedett Csányi Sándor az Infórádió

Aréna című műsorában. Az OTP elnök-vezérigazgatója szerint a kormány most reálisan méri fel a helyzetet, programjára nem jellemző az elmúlt tíz év költségvetési "alul-felül tervezése".

Csányi úgy látja elérhető, hogy az euró árfolyama a 280-295 forint közötti sávban mozogjon, és a befektetők elhiggyék, ennél jelentősebb elmozdulás nem várható. Szerinte a forint jelentős esése az elmúlt hónapokban annak is következménye volt, hogy korábban túlértékelt volt a magyar fizetőeszköz. Az euró 230 forint körüli árfolyamát mesterségesen tartotta fenn a magas jegybanki alapkamat, mondta a bankvezető, aki már tavaly is a 260-270 forint körüli árfolyamot tartott volna reálisnak.

Ha a forintot, magyarázta Csányi az Infórádióban Csányi, ezen a szinten érte volna a válság tavaly októberben, akkor az árfolyam kevésbé mozdult volna ki. A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa viszont a bankvezér szerint nem folytatott megfelelő monetáris politikát. „A jegybanktörvény sem szabályozza megfelelően a monetáris politikát, mert az lehetetlen, hogy egy ilyen testület kizárólag az infláció alapján döntsön, mondta az OTP vezetője.