Erősödhet az élelmiszerek feketepiaca

2009.04.23. 07:22 Módosítva: 2009.04.23. 07:25

Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) elutasítja a 25 százalékos áfa bevezetésére irányuló terveket, tekintettel arra, hogy az tovább rontja az élelmiszerek forgalmát, illetve elősegíti a feketekereskedelem növekedését. A szövetség szeretné elérni, hogy a napi fogyasztási cikkek legnagyobb forgalmú kategóriái mind megkapják a 18 százalékos kedvezményes áfakulcsot, ugyanis - érvelésük szerint - az érintett termékek jelentős része (az említett körben) nem márkázott, nem előre csomagolt és rendkívül gyorsan jut el az előállítótól a fogyasztóig, a rövid termékpálya miatt tehát az áfacsalás lebukási kockázata rendkívül kicsi.

Már a 20 százalékos áfateher is szignifikánsan növelte a feketekereskedelmet, ha az adó tovább növekszik, a csalás adta potenciális jövedelem még nagyobb lehet. A feketepiac erősödése és a fogyasztás visszaesése együtt azt is okozhatja, hogy az állam kisebb adóbevételhez jut a tervezettnél.

Az ÉFOSZ szerint az sem mellékes, hogy a 25 százalékos áfával a leggyengébben kereső fogyasztókat az egyoldalú táplálkozás felé hajtják, ugyanis a növekvő árak miatt a szegényebb réteg az olcsó, szerényebb minőségű, gyengébb tápértékű termékeket lesz csak képes megvenni. Ennek hosszabb távon egészségügyi következményei is lehetnek. A szövetség számításai szerint lényegében lehetetlen lesz különbséget tenni (például a feldolgozás során) a kedvezményes 18 százalékos és az általános 25 százalékos forgalmi adószintű termékcsoportok között.