Délben leállt a vasutassztrájk

2009.05.08. 08:21 Módosítva: 2009.05.08. 14:14
A pénteki, országosnak és általánosnak meghirdetett, ám kevesebb, mint tíz szakszervezetet megmozgató sztrájk hajnalban a vasúton kezdődött, és ott is ért volna véget hatkor. Ám a Gaskó István vezette VDSZSZ délben leállította a munkabeszüntetést. Az általánosnak szánt sztrájkban hét egészségügyi intézmény és a PDSZ szerint százas nagyságrendű iskola, országosan összesen néhány ezer ember vett részt.

Cikkünk folyamatosan frissül.

Fél tizenkettő után néhány perccel a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) bejelentette, hogy délben leállítja az eredetileg este hatig tervezett munkabeszüntetést. A Gaskó István vezette szakszervezet volt a legmarkánsabb szereplője a péntekre a szintén Gaskó irányította Liga konföderáció által meghirdetett, általánosnak és országos szánt, de eddig csak néhány ezer embert megmozgató sztrájknak.

Gaskó a döntésről az MTI-nek elmondta, hogy a döntést a VDSZSZ sztrájkbizottsága hozta meg. A testület úgy ítélte meg, hogy a sztrájk elérte célját: a vasutasok részt vettek a munkabeszüntetésben, támogatva a többi ágazatban sztrájkolókat. Megjegyezte: lassan minden területen - köztük az egészségügyben, oktatásban, a GYSEV-nél - befejeződik a sztrájk, és a vasutasok is ehhez igazították munkabeszüntetésüket.

Kevés orvos, ötezer tanár sztrájkol

Az országszerte több mint ezer kórház és rendelőintézet közül összesen 7-ben volt ma kétórás sztrájk, mely alatt csak a hétvégi ügyeletnek megfelelő munkarend élt. Legalábbis azokon a részlegeken, amelyeket a sztrájk érintett: a hét intézmény közül több esetében csak néhány orvos jelentette be, hogy csatlakozik a munkabeszüntetéshez, így a sztrájkkal sújtott helyeken sem lehetett nagyobb fennakadás. A sztrájkban érintett települések: Dabas (rendelő), Esztergom (Vaszary kórház), Szentesi kórház, Szentgotthárd (rendelő), Zalaegerszeg (megyei kórház), Várpalota (rendelőintézet).

A Zala megyei kórházban öt orvos csatlakozott a sztrájkhoz. A zalaegerszegi iskolák egyikében sem állt le a tanítás. Az esztergomi Vaszary Kolos Kórházban reggel nyolctól kétórás figyelmeztető sztrájkot tartanak az EDDSZ dolgozói a Magyar Orvosok Szövetségével közösen, azonban a sürgős eseteket ellátják.

pedagogus

Az előzetes adatok szerint százas nagyságrendű azoknak az oktatási intézményeknek a száma, ahol a dolgozók legalább egy rész sztrájkba lépett. Összesen mintegy ötezer pedagógus nem vette fel ma a munkát az eddigi adatok szerint, de a végleges szám csak jövő hét közepére várható – mondta az Index kérdésére Kerpen Gábor, a PDSZ elnöke.

A Tesco egyetlen dolgozója sem jelentette be a munkáltató felé, hogy ne venné fel ma a munkát - mondta az Index érdeklődésére Hackl Mónika szóvivő. Mint azt már megírtuk, a Liga felhívásához csatlakozó néhány szervezet egyike a tavaly alakult, a Tescónál alakult Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete volt, információink szerint azonban ők eleve csak 10, azaz tíz körüli taglétszámmal bírnak a mintegy 22 ezer tescós dolgozói körből.

Sztrájk Szolnokon és Egerben

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei iskolák közül mindössze egyben szünetel a tanítás, az egészségügyi intézmények közül pedig egy sem csatlakozott a sztrájkhoz. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének helyi vezetőségének egyik tagja elmondta: a korábbi terveknek megfelelően a megye középiskolái az érettségi vizsgák miatt nem csatlakoztak a Liga felhívásához.

Nagy Gyula közölte: tudomása szerint az általános iskolák közül egyedül a szolnoki Fiumei úti intézmény tartja ma zárva kapuit. Néhány más intézményben a tanárok kék szalagot tűztek ruhájukra, hogy így fejezzék ki szolidaritásukat a munkabeszüntetéssel.

Az esztergomi Szent István Gimnáziumban rendkívüli tanítási szünetet rendeltek el, mert a tantestület nagy része sztrájkol, de az érettségit a munkabeszüntetés nem érinti. Az iskolában a tanári felügyeletet megszervezték.

Nem zavarta meg a sztrájk a német nyelvi írásbeli érettségiket. A vizsgák 1068 helyszínen csaknem 29 ezer diákkal rendben megkezdődtek pénteken és zavartalanul folynak – közölte az Oktatási Hivatal. Sem az OH központjába, sem regionális igazgatóságaira nem érkezett semmilyen rendkívüli esetről bejelentés.

A délelőtti események

Pénteken reggel hat óráig bizonytalan volt a vasúti forgalom a nulla órakor megkezdődött sztrájk miatt, de a reggeli szolgálatváltások után változott a helyzet. Az egyik legjelentősebb változás, hogy a Déli pályaudvaron is megindult a közlekedés. A dél-balatoni járatokat eddig Kápolnásnyéken tartották fel a sztrájkolók, ez azonban megváltozott, így az itt közlekedő járatok Székesfehérvárról egészen a Déli pályaudvarig be tudnak érni.

További információk

A szakszervezeti sztrájk ideje alatt a MÁV-Start Zrt. honlapján folyamatosan figyelemmel követhető az aktuális vasúti közlekedés helyzete. A MÁV-Direkt információs központ megerősített szolgálattal fogadja a hívásokat a 06-40-49-49-49-es telefonszámon.

A Keleti pályaudvaron sztrájkolnak. A Nyugati pályaudvaron folyamatos a közlekedés, a váci vonalon félóránként indulnak a vonatok, de a közlekedés nem menetrendszerű, ezért késésekre lehet számítani. A veresegyházi vonalon is megindult a közlekedés.

Megindult a közlekedés a Budapest-Hatvan vonalon is. Az eddig mindig nagy sztrájk-támogatottsággal bíró miskolci csomóponton is elindult a vonatközlekedés, Debrecen pedig indít és fogad vonatokat.

Az ország jelentősebb csomópontjai közül továbbra is áll a forgalom Szeged és Pécs állomásokon, leállt a közlekedés Szombathely állomáson. Szeged helyett Kiskundorozsma állomás indít és fogad járatokat. A Szeged állomás sztrájkja miatt – ami a reggeli műszakváltás után is folytatódott – kishatárforgalom sincs Szeged és Szabadka között.

A szegedi állomási sztrájk miatt a Békéscsaba irányába és onnan közlekedő vonatok Szeged-Rókus állomásra érkeznek és onnan indulnak. A 81-es vonalon Salgótarjánnál 2 váltókezelő sztrájkol, ezért továbbra is áll a forgalom. Egerből csak egy szilvásváradi vonat nem indult el, ugyanis az eger-felnémeti állomás szolgálattevője csatlakozott a sztrájkhoz.

Az elővárosi közlekedésben a 40-es vonalon Pusztaszabolcsig mennek a vonatok, és menetrend szerinti a közlekedés a 2-es vonalon Esztergomig is. Járnak a vonatok Székesfehérvár és Komárom között, illetve 82-es vonalon Hatvan – Újszász – Szolnok vonalon is.

Nyugat-Magyarországon Zalaegerszeg néhány járatkimaradást leszámítva folyamatos a közlekedés, Celldömölkön csak átmenő forgalom van, Tapolca és Keszthely nem indít és nem fogad járatokat. Veszprémben azonban zavartalan a közlekedés.

A győri vonalon szintén folyamatos a közlekedés, azonban az ÖBB nem küld nemzetközi vonatokat, az Eurorégiós vonatok határtól-határig járnak. A MÁV-Start Zrt. bizonyos viszonylatokban vonatpótló buszokat közlekedtet.

A MÁV reggeli adatai szerint a pályavasúton 1736-an jelentkeztek szolgálatra, ebből 99-en sztrájkoltak országosan hat óráig. A MÁV-Gépészet 166-an jelentkeztek munkára, ebből hárman sztrájkolnak, a MÁV Trakciónál 954-en jelentkeztek be, csak egy mozdonyvezető sztrájkol. A MÁV-Cargonál a 267-en forgalomba jelentkező dolgozóból egy sztrájkol. A MÁV tájékoztatása szerint reggel a vonatok 70 százaléka közlekedett.

A fővárosban nincs komolyabb gond a tömegközlekedéssel a LIGA-sztrájk miatt - közölte a BKV fődiszpécsere. Rákoskeresztúron és Rákos MÁV-állomáson figyelik a forgalmat, a rákoskeresztúri vonalat megerősítették. Ha komolyabb utasforgalom lesz a vasutassztrájk miatt a BKV járatain, akkor további járatokat állítanak be.

Ferihegyen valamennyi járat időben elindul és minden utasbiztonsági kapu működik, a menedzsmentnek nincs tudomása arról, hogy bárki sztrájkolna – mondta Hardy Mihály, a Budapest Airport kommunikációs vezetője.