A csak kicsit szabálytalankodó cégek megússzák a büntetést

2009.05.19. 07:15
Egyhangú szavazással elfogadta az országgyűlés a rendezett munkaügyi kapcsolatok követelményét érintő törvények módosítását, ami enyhít azokon a munkaügyi ellenőrzésekkel kapcsolatos szabályokon, amelyek szigorúan szankcionálták a legkisebb hibákat és hiányosságokat is.

A kisebb szabálytalanságon kapott vállalkozások nem vehettek részt közbeszerzési eljárásokban és az állami támogatásokra sem voltak jogosultak. Kisebb szabálytalanságok esetén mostantól nem tiltják el automatikusan a vétkest sem a közbeszerzésektől, sem az állami támogatásoktól - de csak az első lebukásig.

Szintén az első alkalommal lesz engedékeny az Országos Munkavédelmi és Munkabiztonsági Főfelügyelőség (OMMF) a nyilvánosságra hozatallal kapcsolatban: a hibázók adatait első körben még nem teszik közzé az OMMF honlapján, a visszaesőkét viszont már igen.

A továbbiakban sem menekülhetnek meg a szankciók elől azok a cégek, amelyek feketén foglalkoztatják alkalmazottaikat, illetve a szabálytalanság az adó és járulékok megfizetését kerüli ki. A benyújtott módosítóknak köszönhetően az enyhébb jogalkalmazást a folyamatban lévő közbeszerzésekre és állami támogatási programokra is alkalmazni lehet. A módosítás a kihirdetést követő ötödik napon, várhatóan egy-két héten belül hatályba lép.