Teltház az állatmenhelyeken a válság miatt

2009.05.31. 11:44
Nem csak az embereket, hanem az állatokat is sújtja a gazdasági válság. A magyarországi menhelyeken az elmúlt hónapokban megduplázódott a gazdára váró kutyák és macskák száma.

A hazai állatvédők szerint egyre többen vannak, akik nem tudják eltartani kedvenceiket, ezért inkább megszabadulnak tőlük. Sokan egyszerűen kirakják őket az utcára, vagy jobb esetben beviszik őket egy menhelyre. A győri telepre az elmúlt 4 hónapban 500 kutyát fogadtak be, annyit, amennyit tavaly egész évben.

kuty

"A felelőtlen szaporítás az oka annak, hogy ilyen sok kiskutya kerül be hozzánk, az a fajta állattartási kulturálatlanság, amikor nem figyelnek a nem kívánt szaporulatok megelőzésére" - mondta Nagy Péter, az Emberek az állatokért Alapítvány ügyvezetője.

A többi magyarországi menhelyen is telt ház és várólista van. A nyíregyházi telepen például 300 ebet kellene azonnal elhelyezni. Van, aki a növekvő hiteltörlesztése miatt szabadul meg kedvencétől, mások elvesztették a munkahelyüket, ezért nem tudnak tovább gondoskodni állataikról.

"Egyre többen hívnak fel azzal, hogy eddig tudták etetni az állatot, de most már nem tudják ezt megtenni, és kérik, hogy hozzuk be a kutyát vagy a macskát " - mondta Inántsy Pap Sándor, a Magyar Állatvédők Országos Szervezetének elnöke.

A válság hatását a menhelyeken is érzik. A legtöbb helyen az állami támogatás csak a dolgozók bérére elég, a gyógyszereket és az eleséget az egy százalékos adófelajánlásokból, valamint adományokból kell megvenniük. Az állatvédők szerint, ha ilyen ütemben nő a kidobott háziállatok száma, a menhelyek működése is veszélybe kerülhet.