A magyar vendég sem segít a hoteleken

2009.06.09. 05:55 Módosítva: 2009.06.09. 05:56
A magyarországi szálláshelyek az egyértelműen gyenge első negyedév után hasonló, vendégben nem túl gazdag áprilist produkáltak.

Az éves változást jelző mutatókat az is csak kissé javította, hogy tavaly márciusra esett a húsvéti hétvége, míg az idén áprilisra. Így január-áprilisban 11 százalékkal esett vissza a vendégforgalom, a kereskedelmi szálláshelyek árbevétele pedig reálértéken több mint 16 százalékkal zuhant.

Az első négy hónapban 706 ezer külföldi vendég 1,92 millió vendégéjszakát töltött az országban a KSH által regisztrált szálláshelyeken, ez 16, illetve 14 százalékos csökkenés. A fő küldő országok közül Németországból, Olaszországból, Romániából és Nagy-Britanniából is jóval kevesebb vendég érkezett a tavalyinál, míg Ausztriából négy százalékkal többen. A legkisebb visszaesést a két- és a négycsillagos helyek produkálták, míg a legfelső kategóriában 17 százalékos a csökkenés, az egycsillagos hotelek esetében pedig 62 százalék a mínusz.

Az első négy hónapban a szállásokon 895 ezer belföldi vendég 1,938 millió éjszakára jelentkezett be, mindkettő nyolc százalékkal kevesebb a múlt évinél. A magyarok belföldi utazási kedve kissé nőtt a hónapban, áprilisban ugyanis az 579 ezer belföldi vendégéjszaka egy százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.