Nagyon durván megugrott az infláció

2009.06.11. 09:38 Módosítva: 2009.06.11. 10:01
Májusban 3,8 százalékos vot az egy évre visszatekintő drágulás. A piac 3 százalékos értéket várt, vagyis jelentősebb csökkenés helyett nagy emelkedés jellemezte az árindexet az áprilisi 3,4 százalék után.

A megugró inflációért elsősorban az idényáras élelmiszerek (zöldség, gyümölcs) drágulása felel. Ennek hatására az egész élelmiszer szegmensben egyetlen hónap alatt 4,9 százalékos volt a drágulás. Az egyedi tényezők által befolyásolt termékkör drágulására utal az is, hogy a maginflációs mutató egyáltalán nem ugrott meg, sőt, 0,1 százalékponttal még mérséklődni is tudott.

0611cpi1.gif

Elhúzódott a forintgyengülés hatása

Ugyanakkor nem csupán itt van mozgolódás – úgy tűnik a forintgyengülés több hónapig elhúzódva érezteti a hatását, és ebben az sem sokat fékez, hogy azóta jelentős korrekció történt az árfolyamban. Erre utal, hogy a tartós fogyasztási cikkek körében két hónap alatt több mint 2 százalékos áremelkedést jegyzett fel a Központi Statisztikai Hivatal.

0611c3.gif

Ezt az érzést erősíti az is, hogy a maginflációs mutató rövid bázison egyáltalán nem viselkedik olyan szépen: a negyedéves évesített mutató január óta két százalékról 4,7 százalékig emelkedett. Ez már jóval túl van a jegybank 3 százalékos, fogyasztói árindexre vonatkozó célján, így az adat azt sugallja, hogy még mély recesszióban is gndok vannak a hazai inflációs folyamatokkal.

0611cpi2.gif

Kétszer nagyobb, mint áprilisban

A statisztikai hivatal tájékoztatása szerint a maginfláció májusban 0,4 százalék, 12 havi összehasonlításban 3,1 százalék volt. Májusban, áprilishoz képest, 1,5 százalékkal nőttek az árak (áprilisban 0,8 százalékos volt a drágulás egyhavi mértéke).

A forint árfolyamát egyelőre nem mozgatta meg a vártnál magasabb infláció. Az euró árfolyam reggel nyolc óta 278,5 forintról fölment ugyan 279,5 forintra, de az elmúlt félórában nem mozdult tovább. A svájci frank árfolyama 185 forint körül mozog, míg a dollár tartja magát 200 forint alatt, sőt, reggel a 199-es szint alatt is járt az árfolyam.

Az MTI-nek nyilatkozó elemzők a meglepően magas májusi inflációs adat után a pénzromlás ütemének további gyorsulására számítanak a piaci elemzők a következő hónapokban. Az elemzők a jegybank 3 százalékos inflációs céljánál jóval magasabb éves átlagos indexszel számolnak 2009-re.

Ráncolhatják

A Portfolio.hu szerint a kilátásokat elnézve valóban ráncolhatják a homlokukat a jegybankban a monetáris politika alakítói. Az idei, várhatóan gyengébb terméseredmények a tavalyi extra hozamok után biztosan az áremelkedés irányába hatnak, a gázárliberalizáció körüli kérdőjelek szintén nem túl biztatók, az olajárak is emelkednek a világpiacon, és úgy tűnik, hogy a forintgyengülés jobban megviselte az árrendszert, mint azt előzetesen gondolni lehetett. Minderre jön rá a közvetett adók júliusi emelkedése, aminél most már az is kérdés, hogy mennyire fogja meg az árakba való beépülést a szűk belső kereslet.

Az elmúlt két hónapban összességében az inflációs pálya bő egy százalékponttal magasabb szintre ugrott annál, mint amit a piac elképzelt. Ennek fényében ma már nem is az a kérdés, hogy 7 százalék fölött lesz-e az infláció decemberre, hanem az, hogy eléri-e a nyolcat.

Az elmúlt napokban a jegybank vezető tisztviselői az óvatos kamatpolitika mellett érveltek, ám egy külső tag, Csáki Csaba szerdán éppen a kamatcsökkentés időszerűségét pedzegette. A mostani adat alapján úgy tűnik, inflációs szempontból nincs sok ok a lazításra.