Gázár: a kisfogyasztókat bünteti a kormány

2009.06.15. 07:44

Szakmailag indokolhatatlan, hogy a kormány megint a lakosságot és a legkisebb vállalkozói réteget bünteti a júliustól érvényes gázárakkal - vagyis a földgáz-nagykereskedő E.Onnal kialkudott 60 milliárd forint kompenzációt, ami köbméterenként 15-18 forint körüli összeget jelent, a piacnyitást követően az egyetemes szolgáltatásban maradókkal fizetteti meg.

Bár minden szakértői elemzés szerint még a forint-dollár árfolyamváltozását figyelembe véve is már júliustól legalább 10-15 százalékos gázárcsökkenés lenne indokolt, ezzel szemben az áfa emelése miatt itthon tovább drágul a gáz. A nettó 131 forint/köbméteres ár változatlanságát azzal magyarázza a kormányzat, hogy ezzel kezdi kompenzálni a korábbi szociálpolitikai meggondolású 9 hónapos csúszó árszabályozásból és a tavaly októbertől felmondott importár-korrekciós megállapodásból kialakult veszteséget a nagykereskedő E.On felé.

A kompenzációról egy többtételű és számos egyéb megállapodást is tartalmazó szándéknyilatkozat aláírásával teljes titoktartás mellett végül az elmúlt héten egyezett meg a kormány és az E.On AG Magyarországon járt alelnöke. A megállapodásban a kormány vállalta egy olyan jogszabályi környezet megteremtését, amelynek segítségével 2010 végéig egy külön díjelemen keresztül az E.On részére megtéríti a keletkezett összesen mintegy 60 milliárd forint többletköltséget, ami a közüzemi gázpiacon az importár- és az árfolyamváltozás miatt keletkezett.

Mindez azt jelenti, hogy a július 1-jei piacnyitást követően a korábban, a közüzemi szolgáltatásban összejött teljes veszteséget ettől kezdve az úgynevezett egyetemes szolgáltatási piac szereplőin hajtják be, amibe viszont júliustól már csak a lakosság, valamint a 20 köbméter/óra kapacitást meg nem haladó egyéb felhasználók, illetve átmenetileg még egy évig a 100 köbméter/óra fogyasztást el nem érő felhasználók tartoznak. Így azok a nagyobb ipari fogyasztók, amelyek júliustól kikerülnek a szabadpiacra, ám ezt megelőzően még - az átlagos fogyasztást jóval meghaladó felhasználásukkal is - a közüzembe tartoztak és a lakossághoz hasonlóan "élvezték" a kisebb gázárat, most nem vállalnak részt a kompenzációban. Az ő korábbi fogyasztásuk veszteségét is a lakossággal fizetteti meg a kormány, és még legalább másfél évig a legkisebb fogyasztók finanszírozzák ezt a tételt is a havi gázszámlájukban.