A három- és négycsillagos hotelek lesznek a nyerők

2009.06.16. 07:30
A vendégszám visszaesése miatt komoly átrendeződés várható a hazai szállodapiacon.

Györfi-Tóth Péter, a DLA Piper Horváth és Társai ügyvédi iroda projektfinanszírozási szakcsoportjának vezető partnere szerint a három- vagy négycsillagos hotelek lesznek azok, amelyek valószínűleg könnyebben túl fogják élni a válságot, sőt, akár jelentős versenyelőnyre is szert tehetnek a magasabb kategóriákban lévő szállókkal szemben.

Az átrendeződés azért is valószínű, mert az elmúlt években a kedvező feltételekkel folyósított hitelek hatására nagyon sok szállodaprojekt indult. A befejezetlen építkezések nagy része - ilyen beruházásból Budapesten nagyjából húsz található - jelenleg áll.

A szakértő szerint sok olyan szálláshely épült, amely nem nyújt professzionális szállodai szolgáltatást vagy éppen olyan helyen működik, ahol erre igény nincs, a megcélzott vendégkör nem valós. Györfi-Tóth szerint a bankok sokkal kockázatérzékenyebbek lesznek a jövőben, a korábbi hitelezési gyakorlat egészen biztosan nem folytatódik, ráadásul a források is megdrágultak.

A piac szereplői alapvetően két túlélési stratégiát alkalmaznak: a költségcsökkentés, átstrukturálás eszközeit, illetve a létszámleépítést, ám ezek a lépések sok esetben a minőség rovására mehetnek. Ebben a helyzetben megoldás lehet az értékesítési rendszer hatékonyabbá tétele, a menedzsmentek összevonása vagy a relatíve olcsóbb franchise-rendszerrel való felváltása.

A kivezető utat a szállodák számára a komplex szolgáltatások jelenthetik: a vitorlás-, balneo-, gasztro- vagy éppen borturizmus bekapcsolása nem feltétlenül igényel új és költséges beruházást, ugyanakkor komoly hozzáadott értékkel szélesíti a szállodai kínálatot. Kiutat jelenthetnek továbbá a tőkeerős befektetők általi akvizíciók is. Az ilyen ügyletekre ugyan itthon még kevesebb példa van, de Györfi-Tóth szerint egészen biztosan prognosztizálható a külföldi működőtőke, szakmai vagy pénzügyi befektetői kör nagyobb arányú megjelenése.