Újra elszállhat a cigarettapiac

2009.06.17. 07:38

Egyelőre nincs döntés a jövő évi adóemelésről, de úgy tudni, hogy bár 2010 januárjában nem változna a cigaretta július elseje után érvényes 28,3 százalékos (fogyasztói árra vetített) adószintje, ám az ezer szálanként számolt tételes adó a még életbe sem lépett 8450-ről 9350 forintra nőne, míg a minimumadó a nyári 16 000 forintról 17 330-ra emelkedne.

A kormány előtt fekvő, 2010. január 1-jével újabb 10 százalékos közteher-növelési javaslat alaposan átrendezheti a piacot. A tapasztalatok szerint az ilyen döntések elősegítik a fogyasztók leszokását a termékről, de az olcsó kategória, illetve a fekete - és szürke piacok felé terelik a vásárlókat. A mostani jövedékiadó- és áfa-emelkedés a közkedvelt kategória esetében (ára jelenleg még 555 forint) körülbelül 39 forint kiskereskedelmi árnövekményt eredményez, vagyis az úgynevezett MPPC (közkedvelt kategória) árszintje megközelítheti a 600 forintos határt - kérdés persze, hogy a gyártók mennyit vállalnak át ebből a 39 forintból.

Ha januárban is emelkedik a jövedéki adó, akkor minimum ugyanekkora mértékben emelkedik a cigaretta kiskereskedelmi ára - jó esetben. Ugyanis a gyártók tájékoztatása szerint már most instabil a piac. A csökkenő vásárlóerő és a jövedéki adó várható emelkedése miatt a fogyasztók egyre inkább áttérnek az olcsóbb kategóriára és ha az úgynevezett levándorlás (a drágábból olcsóbb kategória felé áramlás) nem áll meg, az MPPC átlagára lefelé módosul. Csakhogy a magyar vállalás az uniós jövedéki adószinthez az 555 forintos közkedvelt kategóriához igazodott.

Ennél az árkategóriánál állapították meg az ezer szálankénti 64 eurót. Ha az MPPC ára csökken, a piac szereplőinek növelniük kell az MPPC árát ahhoz, hogy növekedjék rajta az adóteher is. (Azért bonyolult a szisztéma, mert az unióban a cigarettán az állandóan változó kiskereskedelmi árhoz is igazítanak jövedéki adót a tételes állandó ezer szálas szint mellett. Vagyis minél alacsonyabb egy termék kiskereskedelmi ára, a százalékos jövedéki adószint miatt annál kisebb rajta a közteher, míg ugyanez az elv érvényes visszafelé is.) Ha a közkedvelt kategória szuperolcsóvá válik, akkor azt a kategóriát kell újraárazni a 64 eurós vállalt közteherhez.

Ez viszont azt vetíti előre, hogy a most várható kétszer 39 forintos kiskereskedelmi árnövekedésnél jóval nagyobb változásra is sor kerülhet a magyar piacon. Ráadásul jelenleg az is kérdéses, hogy Magyarország tartja-e még a 64 eurós szintet, ugyanis ennek megállapításakor az euró árfolyama a mostani 280-nal szemben 242 forint volt. A piaci folyamatok jelen pillanatban arra engednek következtetni, hogy a gyártók újra egy lefelé ható árspirált alkalmaznának, ami annak idején alaposan megtépázta a költségvetési bevételeket. Akkoriban azonban Magyarország még a derogációs időszakát töltötte, vagyis büntetlenül lehetett "játszani" az egyes kategóriák árával. A Napi úgy értesült, hogy a hazai gyártók még egyszer nem mennének bele a 2006-os árspirálba, és a piaci folyamatok, illetve a piac gyengélkedése nem teszi lehetővé más nemzetközi gyártók hasonló elképzeléseinek megvalósulását sem.