Vége a lakossági devizahitelezésnek a K&H-nál

2009.07.03. 15:49 Módosítva: 2009.07.03. 21:08
Felfüggeszti a lakossági devizaalapú hitelek befogadását, köztük a devizaalapú lakáshitelekét is a K&H Bank július 3-tól - közölte a hitelintézet pénteken. A bank szerint az egész ország a forintalapú hitelek elterjedésében érdekelt.

A bank közölte: célja az, hogy a jövőben olyan forint alapú termékekkel bővítse kínálatát a lakossági ügyfeleknek, amelyek valós és vonzó alternatívái a devizahiteleknek. A K&H meggyőződése, hogy középtávon a mostaninál nagyobb teret nyer a forint alapú hitelezés a lakosság körében, akár az új, államilag támogatott hitelek, akár - a kamatszint csökkenésével - a piaci feltételű forinthitelek ismét kedvező választási lehetőséget jelentenek.

A bank közleménye szerint a jelenlegi makrogazdasági körülmények a háztartások teherbíró képességét hosszútávon nehezen kiszámíthatóvá teszik, ezért úgy döntöttek a lakossági devizaalapú hitelek - köztük a devizaalapú lakáshitelek - befogadásának felfüggesztéséről.

Hosszú távon az ország és a lakosság is a forintalapú hitelezésben érdekelt, hiszen ezeket a termékeket nem érintik a megjósolhatatlan devizaárfolyam mozgások, amelyek - egyebek között - a magyar háztartások pénzügyi helyzetét jelentősen befolyásolják, közölte a bank.

A Napi Online kommentárja szerint a bank indoklása egyértelmű, a kérdés csak az, hogy 240 forint euró árfolyamnál miért nem érezték úgy, hogy a megjósolhatatlan devizaárfolyam mozgások érintik a devizahiteleket és a magyar háztartások pénzügyi helyzetét.

A K&H csoport egy korábbi tájékoztatás szerint az idei első negyedévében 5,9 milliárd forint adózás utáni eredményt ért el, 37,3 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. A konszolidált jelentés szerint az eredmény visszaesését nagyrészt az indokolja, hogy a bank 10,6 milliárd forinttal növelte céltartalékait ebben az időszakban.

A csoport mérlegfőösszege 47,7 százalékkal 3675 milliárd forintra emelkedett március végére a tavalyi első negyedév végihez képest. Ebben szerepe volt az üzleti bővülés mellett a belga anyabanktól, a KBC-től bevont  euróforrásoknak is. A megmaradt forintlikviditást a bank állampapírokba és az MNB-betétekre helyezte el, ezek állománya 170,1 százalékkal 1311 milliárd forintra emelkedett március végére.

A teljes betétállomány 40,6 százalékkal 2120 milliárd forintra, a teljes hitelállomány 11,4 százalékkal 2016 milliárd forintra nőtt. Az első negyedévben a bankszektorban elhelyezett összes lakossági betét 43 százalékát a K&H banknál helyezték el. A lakossági hiteleik állománya 801 milliárd forint volt március végén, 38 százalékkal több, mint 2008 első negyedévének végén, de ebből 22 százalékot jelentett az árfolyamhatás.