Kevésbé aggódunk a devizahitelek miatt

2009.07.06. 13:21 Módosítva: 2009.07.06. 13:26
Márciusban a válaszadók 65 százaléka mondta, hogy komoly problémát fog jelenteni neki a hitel törlesztése, júniusban már csak 38 százalék

Javult júniusban a Nielsen fogyasztói bizalmi indexe. A piackutató vállalat havonta végzett felmérése alapján az index a hatodik hónapban 45 ponton állt, a májusi és áprilisi 40-40, illetve a márciusi 37 után.

Személyes anyagi helyzetét a májusi 7 százalék után a megkérdezettek 11 százaléka látja jónak. Rossznak 40 százalék tartja saját pénzügyi kilátásait, szemben az egy hónappal korábbi 46 százalékkal. Az előttünk álló tizenkét hónap során a hazai munkalehetőségekről a válaszadók 62 százaléka mondta májusban azt, hogy rosszak, míg júniusban csak 54 százalék. A jó véleményt képviselők aránya 4-ről 5 százalékra változott.

Összességében a fogyasztói bizalom negatív trendje áprilisban állt meg. Sőt júniusban az emberek már optimistábban ítélik meg mind személyes anyagi kilátásaikat, mind a hazai munkalehetőségeket a következő tizenkét hónapra.

A fogyasztói bizalmi index harmadik összetevője az, hogy ki hogyan vélekedik: a mostani időszak, a mai árakat és személyes anyagi helyzetüket figyelembe véve alkalmas-e a számukra szükséges és kívánatos termékek megvásárlására. A májusi 40 százalék után 37 százalék tartja rossznak a jelen helyzetet vásárlás tekintetében. Jónak pedig 11 százalék, ahogyan az előző két hónap során is.

Matematikailag a fogyasztói bizalmi index nulla és 200 pont között lehet, de gyakorlatilag általában a jónak tekinthető 133 és a kevésbé jó 67 pont között szoktak mozogni a számok. A júniusi, 45 pontos mutatóhoz képest érzékelhetően bizakodóbbak a nagyobb jövedelmű és magasabb iskolai végzettségű válaszadók. Viszont a fiatalok optimizmusa már nem emelkedik ki a többi korosztály közül.

Már nem olyan félelmetes a hiteltörlesztés

Az index mellett a kutatás feltárt a megtakarításokra, illetve a hiteltartozásokra vonatkozó néhány fontos tényt. Csak társadalmunk kis része rendelkezik megtakarított pénzzel; a válaszadók 14 százaléka. Többségük, 83 százalékuk nem változtatott befektetéseivel kapcsolatban semmit. Deviza alapú hiteltartozása a megkérdezettek 21 százaléka van. A márciusi mélypont óta azonban egyre kevésbé pesszimisták a visszafizetést illetően. Amíg ugyanis márciusban a válaszadók 65 százaléka mondta, hogy komoly problémát fog jelenteni neki a hitel törlesztése, addig júniusban már csak 38 százalék. Igaz, a többség (52 százalék) látja úgy, hogy kisebb nehézségek adódhatnak a hitel törlesztésénél.