A ruhagyártás visszatér

2009.07.09. 12:10
Miközben a hazai ruhaipari cégek jelentős része hosszú évek óta agonizál, és a gazdasági-pénzügyi válság is tovább tizedelte az ágazatot, néhányan talán megtalálták a kivezető utat.

Egyre több nagy nyugat-európai divatcég a Távol-Keletről, illetve Romániából és Ukrajnából visszahozta a gyártást hazánkba, ráadásul a közelmúltban újabb gyártási programok kerültek át Magyarországra. A megrendelők által gyártatott luxustermékek iránt nem csökkent jelentősen a kereslet.

A gondokat ugyanakkor növeli, hogy az elmúlt évek során sok jól képzett szakember távozott az ágazatból, akiknek pótlása nem egyszerű feladat. Nem véletlen, hogy a jelenleg 400 dolgozót foglalkoztató, elsősorban a német piacra termelő hódmezővásárhelyi März Fashion Kft. a közelmúltban saját képzési programot hirdetett. A cég egy szegedi szakképző iskolával állapodott meg arról, hogy ősztől technikusképző osztályt indítanak. Abban bíznak, hogy legalább 15-20 olyan diák jelentkezik, akiket később középvezetőként alkalmazhatnak.

Leépítésekkel, üzembezárással és munkaidő-csökkentéssel tarkított keserves fél után olasz és francia divatcégektől kapott jelentős megrendelést a döntően bérmunkát végző Kerkai Kft. Szabó Vendel kereskedelmi igazgató elmondta, úgy tűnik, egyszer és mindenkorra vége a tömegtermelésnek. Kizárólag kisszériás, exkluzív minőségű termékekre van igény.

A májusban aláírt megállapodás keretében öt évig szállíthatnak a két nagy, az USA-ban is jelen lévő társaságnak, ám csak akkor, ha képesek lesznek akár tíz-tizenöt darabos "szériákat" is a legjobb minőségben előállítani és határidőre leszállítani. Szabó szerint az a legnagyobb baj, hogy az elmúlt években kivérzett hazai ruhaipar nincs felkészülve a luxustermékek gyártására. A szakemberhiány mellett gondot okoz a lepusztult géppark is. Az a szerencséjük, hogy tavasszal sikerült eladni az egyik telephelyüket, s ennek árából most vadonatúj gépeket vásárolnak, illetve versenyképes fizetést kínálva visszahívják a legjobb szakembereiket.

Az Eurotex Kft.-nek is több száz millió forintos fejlesztésre, egy új üzemcsarnok építésére is szüksége van ahhoz, hogy be tudjon kapcsolódni az új technológiával készülő s a világpiacon egyre keresettebb kötöttáruk gyártásába. Mint azt Rácz Árpád ügyvezető igazgató elmondta, a technikai és technológiai fejlesztés mellett a jelenleg 50 dolgozót foglalkoztató cég közel százfős létszámbővítést is tervez. A Kapuvári Ruhagyár Zrt.-nél azt követően, hogy a keletre telepített termelés ismét visszakerült, alvállalkozóknak kellett kiadni a gyártás egy részét.