Blokkolják az ukrán exportáramot

2009.07.09. 00:40 Módosítva: 2009.07.09. 10:14
Miért ér hirtelen harmincezer forint helyett egymilliót a lehetőség, hogy valaki behozhasson egy megawatt áramot Ukrajnából? Különösen akkor, ha a havi 450 megawattos keretet még egyszer sem sikerült kihasználni? A háttérben alighanem már az őszi pozíciók bebiztosítása áll: a veterán ukránáram-importőr, Kapolyi László visszatérne a piacra, de már akad más magyar szereplő is, aki importálna. Az MVM azonban egyelőre, a korábbi évekkel szemben, jelenleg egy beszállítótól sem vesz ukrán áramot. Mert tudomásuk szerint nincs aki behozza.

Eddig egyetlen magyar vállalkozásnak sikerült Ukrajnából áramot behoznia az elmúlt években: noha keleti szomszédunknál jóval olcsóbb az áram, azaz az export jó üzlet, kapcsolatok kellenek hozzá. Az MSZP-s képviselő nagyvállalkozó Kapolyi Lászlónak az elmúlt tíz évben ez nem jelentet nehézséget, rajta kívül viszont piaci forrásaink szerint csak az Ukrenergy Trade hozott be áramot Magyarországra, de ők célzottan a Dunaferrnek szállítottak.

Magyarországon az áramfogyasztási rekord (az elmúlt évek kánikulai nyarai hoztak ilyeneket) napi 6000 megawattóra felett van. Az ukrán határszakasz úgynevezett keresztező kapacitása, tehát az a mennyiség, amit az adott infrastruktúrával be lehet hozni az országba, 450 megawatt – nem elhanyagolható mennyiség. A korábbi években a Kapolyi tulajdonában álló System Consulting ennek mintegy kétharmadát kötötte le – verseny nélkül, merthogy a hálózatot üzemeltető (az állami MVM tulajdonában lévő) Mavir nem írt ki aukciót a határkapacitásra, azt automatikusan az MVM-mel szerződő Kapolyi kapta meg.

Az idei év azonban fordulatot hozott: február óta a Mavir – több más határszakaszhoz hasonlóan – az ukrán exportkapacitást is aukción kínálja fel a piaci szereplőknek. Az importálhat, aki a kvázi útdíjként felfogható határkapacitásért többet fizet. Az aukciók kiírását hosszabb ideje sürgette a piac, illetve a versenyt támogató Brüsszel, de tényleges elindításuk lényegében egybe esik azzal, hogy a tavaly év végéig is egyre kisebb volumenű System Consulting-export teljesen leállt.

A határkapacitás nagy része így szabaddá vált, viszont az ukrán importra senki sem tudta rátenni a kezét, így sokat nem ért. Ez mutatták a kapacitásaukciók is: májusban még harmincezer forint volt a legjobb ár, amit a megawattonkénti behozatalért kínáltak a piaci szereplők. Júniusban viszont az összeg egymillió forintra ugrott, sőt az alsó határ is százezer forint fölött volt. Azaz megawattonként legalább ennyit kell fizetnie annak, aki ukrán áramot hoz be. De az, hogy az aukción ilyen árak alakultak ki, nem jelenti azt, hogy a nyertesek tényleg be is hoznak áramot – a lehetőséget mindenesetre megvették. A Mavir szerint 2009-ben eddig átlagban egy-kétszáz megawatt lekötött szállítás történt ezen a „metszéken”.

Kapolyi vonala befagyott

Az MVM Trade-nek hatályos kereskedelmi megállapodása van a System Consultinggal import villamos energia szállítására Ukrajnából. A szállítás teljesítése tavaly fokozatosan csökkent, majd megszűnt. Jelenleg az MVM Trade részére továbbra sem szállít a System energiát, válaszolta megkeresésünkre az MVM.

Júniusban a System az áramszállítások újraindítására vonatkozó ajánlattal kereste meg az MVM-et. Az MVM egyeztetett az ajánlatról, a felkínált, illetve megállapodott kondíciók kedvezőnek bizonyultak – figyelembe véve a jelenlegi regionális árszintet is, továbbá azt a tényt hogy a System szállításai menetrendezhetők (azaz a fogyasztói igények napi változását követik). Ezért az MVM elfogadta a meglévő szerződés keretében történő szállítások megkezdését – természetesen a System rendelkezésére álló határkapacitás mértékéig, közölte az MVM.

Csakhogy a System a napokban közölte, hogy ukrán partnere nem erősítette meg a szállításokat, ezért a mai napig nem kap áramot az MVM a Systemtől.

Piaci forrásaink szerint a határkeresztező kapacitásokért kialakult árháború valójában piacfoglalást takar: ha lenne is más, aki Ukrajnában tudna áramot venni, az út, a határkapacitás így blokkolva van.

Márpedig az állami MVM-nek sem jönne rosszul az export, igaz, jelentősége korántsem akkora már, mint korábban, derül ki a cég válaszaiból. Eszerint a korábbi években az MVM-nek biztosított ukrajnai áramimport az adott árampiaci helyzetben rendkívül kedvező kondíciókat tartalmazott, komoly szerepe volt a közüzemi végfogyasztói árak alacsonyan tartásában. Jelenleg ez a helyzet már nem áll fenn, az utóbbi időszakban bekövetkezett regionális áresés miatt az ukrán import versenyelőnye jelentősen csökkent.

Lesz még olcsóbb az ukrán áram

De hamarosan újra nőhet. A várakozások szerint ősszel esik a tavalyi csúcsról lassabban fékező ukrán áramár is, és ekkor a behozatal, akár az MVM-nek eladva, akár továbbvive a Balkánra, remek üzletet lesz.

Ha más szállító kedvező ajánlattal – beleértve a szállítási feltételeket is – keresi meg az MVM Trade-et, a cég értelemszerűen kész tárgyalni az ajánlattevőkkel, és kifejezetten örül, ha versenyképes ajánlatok jelennek meg a piacon, válaszolta a cég arra kérdésre, hogy kaptak-e más ajánlatot ukrán exportáramra.

Kapolyi cégei indexre kerültek Ukrajnában. Ebben szerepe lehet annak is, hogy a korábbi évekhez képest ukrán importőrök maguk szerették volna leakasztani az árkülönbségben rejlő hasznot, de például a tavaly is próbálkozó Ukrenergy Trade korábban még határkeresztező kapacitáshoz sem jutott az akkor még nem aukción elosztott mennyiségből.

Forrásaink szerint azonban az őszi áresésre új helyzet állhat elő: az Elmib Zrt. júniusban megállapodott a korábban Kapolyinak áramot eladó, az ukrán villamosművel tulajdonában levő Zapad Energo erőművállalattal, amely tulajdonosa annak a burstini erőműnek is, ahonnan az eddig Magyarországra hozott áramot termelték (az Elmib Zrt. egy magyar magánszemélyek tulajdonában álló energetikai cég, egyebek között nyolcszáz önkormányzatot lát el alternatív energiaszállítóként).

Az Interfax-Ukrajna híre alapján ráadásul valószínűsíthető, hogy kedvezőbb árat értek el, mint amiről a System Consulting esetében – még amikor számítani lehetett a szállítások újraindítására – hallani lehetett. Az Interfax júniusban azt írta, hogy az Elmib, mely tárgyalt az ukrán energiaügyi miniszterrel is, negyveneurós áron venne át kezdetben kisebb, augusztusban már kétszáz megawatt áramot. A cégnél megkeresésünkre egyelőre nem kommentálták értesülésünket.