15 milliós bírság egy kéretlen számlanyitásért

2009.08.04. 15:48 Módosítva: 2009.08.04. 15:53
Tizenötmillió forint bírsággal sújtotta a K&H Bankot a PSZÁF, mert egyik ügyfele számára annak kérelme nélkül forint folyószámlát nyitott.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez (PSZÁF) még 2008. november 18-án érkezett bejelentés, amelynek alapján az idén áprilisban vizsgálatot indított annak megállapítására, hogy a bank a forint folyószámla megnyitása során a szabályoknak megfelelően járt-e el.

A határozat indoklásából kiderül: a bejelentő a bank értékpapír számlavezető rendszerének meghibásodása miatt nem tudott személyesen megbízást adni euró alapú befektetésének értékesítésére, ezért meghatalmazást adott az értékpapírok eladására. A bank munkatársa az értékpapírok eladásakor, a forintra történő konverzió elvégzése előtt észlelte, hogy az ügyfél nem rendelkezik aktív forint folyószámlával, s azt előzetes kérelem nélkül, szabálytalanul megnyitotta a bejelentő részére. A bank a bejelentő kérelme nélkül megnyitott számlát 2008. december 9-én lezárta.

A hitelintézet a felügyelet megállapítása szerint a számla megnyitása során nem az adott helyzetben tőle elvárható gondossággal járt el, és megsértette a pénzügyi és kiegészítő pénzügyi szolgáltatásokra vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket.

A kiszabott bírság a bírságkeret – a minimális banki jegyzett tőke egytized-egy százaléka, vagyis 2-20 millió forint – felső határához áll közelebb. Az intézkedés alkalmazása és a bírság mértékének meghatározása során a PSZÁF figyelemmel volt a bank és ügyfelei számára egyaránt magas kockázati besorolásúnak minősített szabályszegés súlyára, annak a bank biztonságos működésére, valamint a piacra és az ügyfelekre gyakorolt hatására, az előidézett kockázatra. A bírság mértékét befolyásolta továbbá, hogy a piacon jelentős súlyú, fontos intézményről van szó.

A felügyelet figyelembe vette azt is, hogy a bankra az idén már kétszer is kiszabott bírságot. Áprilisban 10 millió forintra bírságolta, és az ügyféltájékoztatásra vonatkozó jogszabályok betartására szólította fel a CDO (adósságfedezetű kötelezettség, jellemzően hitelek, kötvények, vagy egyéb eszközök mögöttes fedezetével kibocsátott, magas kockázatú értékpapír) strukturált kötvények értékesítése kapcsán. Júniusban, 11 millió forint bírság kiszabása mellett, arra szólította fel, hogy maradéktalanul intézkedjen annak érdekében, hogy alkalmazottai a bankszámla felett rendelkezésre jogosult személy azonosítása során mindenkor a jogszabályoknak és belső szabályzatoknak megfelelően, a hitelintézettől elvárható gondossággal járjanak el.