Három áfaforint mellé egy késedelmipótlék-forint jár

2009.08.13. 12:27
Még nem özönlötték el az adóhivatalt azok a nyomtatványok, amelyeken a cégek egy része visszaszerezheti a korábban levonni nem engedett, összesen 60 milliárd forint körülire becsült áfát. Akinek viszont már visszafizette az APEH az igényelt áfát, az 3 „áfaforint” mellé 1 „késedelmipótlék-forintot” is kapott.

Már csak bő két hónapja van a vállalkozások széles körének arra, hogy egy uniós jogba ütköző hazai szabály miatt korábban levonni nem engedett áfát visszakérje az APEH-től. Az Európai Bíróság április közepi határozatában a közösségi jogba ütközőnek ítélte a hazai áfatörvény egyik rendelkezését az uniós csatlakozás időpontjától, 2004. május 1-jétől annak fennállásáig, 2005. december 31-ig. Az ominózus passzus az államháztartási támogatások utáni áfalevonási jogot korlátozta azoknál a vállalkozásoknál, gazdálkodó szervezeteknél is, akik teljes mértékben adóköteles tevékenységet folytattak. Ezt a rendelkezést ítélte uniós jogot sértőnek az Európai Bíróság, így a korábban levonni nem engedett áfa most visszajár az érintetteknek.

Az áfaarányosítási ügyben érintett vállalkozások, gazdálkodó szervezeteknek május közepén nyílt meg a lehetőségük az áfa visszaigénylésére, ezt pedig október 20-ig egy önellenőrzéssel tehetik meg. A Pénzügyminisztérium úgy becsüli, 60 milliárd forint körüli lehet ez a tétel, ennyi áfát kérhetnek vissza az érintett gazdálkodó szervezetek.

Kényelmesek a vállalkozások

Eddig azonban nem nagyon csipkedték magukat a vállalkozások: lapunkat arról tájékoztatta az APEH, hogy eddig 3270 önellenőrzés érkezett hozzájuk, amelyeken 8,6 milliárd forintnyi áfát igényeltek vissza az adózók.

Ha minden rendben van az önellenőrzési nyomtatvánnyal, akkor a beérkezéstől számított 30 napon belül utalja ki a kért összeget az állami adóhatóság. Ez lehet a magyarázata annak, hogy az eddig igényelt összeg felét sem teszi ki a már vissza is utalt áfa összege, 3,4 milliárd forintot kaptak vissza az érintettek.

Az áfa mellé késedelmi pótlék is jár, így a jegybanki alapkamattal növelten kapják meg az áfát a cégek. Akinek eddig visszafizette az adóhivatal az áfát, az minden három „áfaforint” mellé egy „késedelmipótlék-forintot” is kapott.

Eddig elhanyagolható a hibás önellenőrzési bevallások aránya. Az APEH tájékoztatása szerint a beérkezett nyomtatványok mindösszesen 1 százaléka hibás, a probléma pedig van az alapbevallás vagy az arra már korábban beérkezett önellenőrzési bevallás helytelen kitöltéséből fakad.

Mi mindent kell tudni

Az érintettek 08310-es számú bevallásban tehetik meg az önrevíziót, azon be kell jelölni, hogy az Európai Bíróság döntése miatt kerül sor az önellenőrzésre. Csatolni kell az önellenőrzéssel kapcsolatos bevallás 09-es lapját. Ha az érintett időszakot ellenőrzéssel már lezárt az APEH, akkor is lehet önellenőrzéssel élni, ebben az esetben az adóhatóság ismételt ellenőrzésre irányuló kérelemnek tekinti az önellenőrzési bevallást.

A május közepén kihirdetett (a Magyar Közlönyből letöltött dokumentumott pdf-formátumban itt éri el, idei évközi adómódosításokat magába foglaló adó-salátatörvény szabályozza azt, hogy miként kaphatják vissza az érintettek a levonni nem engedett áfát – és ez az adózás rendjéről szóló törvénybe beiktatott paragrafus érvényes általánosan azokban az esetekben is, amikor akár az Európai Bíróság, akár az Alkotmánybíróság töröl el egy adópasszust, így pedig valamekkora adó visszajár az adóalanyoknak. Az APEH és a Pénzügyminisztérium az adóhatóság honlapján korábban két tájékoztatót is közzétett, a napokban pedig további egyet, amelyek további segítséget nyújtanak az eligazodásban. (Az egyik közleményt itt olvashatja, a másik közleményt emitt, a minap közzétett harmadikat pedig itt.)