Tekla
5 °C
19 °C

Meglesz a 150 milliárd feletti OTP-profit

2009.08.14. 14:27
Az OTP első félévi jó eredményének tükrében tartható az egész évre tervezett 150 milliárd forintot meghaladó profitcél - mondta a pénteki gyorsjelentés közzétételét követő sajtótájékoztatón Bencsik László, a bank vezérigazgató-helyettese. A 6 hónap alatt elért adó előtti eredmény kapcsán azonban fontos leszögezni, hogy az adózás előtti 107 milliárd forintból 25 milliárd forint kötvények visszavásárlásából származott.

A Napi kérdésére Bencsik elmondta: ez utóbbi nem tekinthető rendkívüli tételnek, mivel a válság velejárója, hogy olcsóbban lehet kötvényeket visszavásárolni, ugyanakkor viszont magasabb terheket ró a társaságra a céltartalékolás. Éppen ezért a kötvények visszavásárlását mindaddig folytatni fogják, amíg ez a helyzet fennáll.

A vezérigazgató-helyettes beszámolt arról is, hogy a csoportszintű nettó likviditási tartalék a tavaly év végi 1,3 milliárd euróról a félév végére 4,3 milliárd euróra nőtt. Arra a kérdésre, hogy a 3 milliárd eurós növekedés nem túlzott-e, Bencsik azt mondta: az OTP esetében azért volt erre szükség, mert ilyen nagyságrend meggyőzőbb lehet a szakértők számára, mivel a magyar bank mögött nem áll ott úgy a magyar állam, mint az osztrák versenytársaknál.

A bank IFRS szerinti tőkemegfelelési mutatója az első félé végi 12,3 százalékról 15,5 százalékra nőtt a második negyedév végére. Ebből a növekedésből 1,7 százalékpontot jelentett, hogy az OTP sajátrészvényeit átvette a Mol.

Ugyanakkor az azóta eltelt időben az EBRD-vel megkötött megállapodásnak köszönhetően tovább javult a mutató 1,4 százalékponttal. Ez azt jelenti, hogy az anyavállalatnál a 16,9 százalékot, konszolidált szinten pedig 16,6 százalékot tesz ki a tőkemegfelelési mutató.

A leánybankok közül a bolgár 23 százalékos, az ukrán 12,5 százalékos, míg a montenegrói 7,3 százalékos tőkemegfelelési mutatóval rendelkezik. Ez utóbbi leányvállalat esetében a 15 millió eurós tőkeemelésre készülnek.

A 90 napon túli rossz hitelek állománya egy év alatt gyakorlatilag megduplázódott. A teljes hitelállományra vetítve ugyanis a tavalyi 3,7 százalékról június végéig 7,4 százalékra nőtt ez az érték, ami az első negyedév végén még 5,7 százalékot mutatott. Arra a kérdésre, hogy az év végéig eléri-e a 10 százalékot ez az érték, nem válaszolt a vezérigazgató-helyettes, ugyanakkor azt elmondta, hogy olyankor, amikor nem nő a hitelállomány önmagában is romlik a portfólió minősége.

Jól jel viszont, hogy júniusban már nőtt Oroszországban a vállalati hitelek állománya, és Ukrajnában is javulás érezhető e téren. A leányvállalatok közül komolyabb fiókbezárás csak Szerbiában volt, ahol 24 fiókot zártak be, ami az ottani hálózatnak mintegy egynegyedét tett ki.

Bencsik szerint Magyarország már túl van a válság nehezén, és az OTP által érintett országokban is már várható javulás. Ukrajnában például - bár a GDP 15 százalékkal esett vissza - júliusban az ipari termelés már 16 százalékkal nőtt egy hónap alatt. Oroszországban pedig az olaj árának drágulása hozhat jobb időket a második félévre.