LCD-kijelző-nagyhatalom leszünk

2009.09.01. 17:54
Hatszáz embert foglalkoztató, folyadékkristályos kijelzőket gyártó üzem felépítését tervezik a szentgotthárdi ipari parkban, az új üzem 2011-ben már termelni fog – jelentette be Krajczár Jenő, a dél-koreai NexDisplay céget képviselő KETRAX Hungary Kft. ügyvezető igazgatója. A tervek szerint összesen négy üzem lesz, és ezekből csak az egyik a szentgotthárdi.

Krajczár Jenő a sajtótájékoztatón elmondta: pontosításra szorulnak azok a korábbi híradások, amelyek szerint a 2-3 ezer munkahelyet jelentő beruházás teljes egészében Zala megyében valósulna meg. Elképzeléseik szerint a 30 milliárd forint értékű beruházás Zalában és Vasban valósulna meg, de ehhez a kormányzat segítségére is feltétlenül szükség van. A kormányzattól eddig még nem kértek konkrét támogatást, de már tárgyaltak a gazdasági.

A NextDisplay vállalattal az elmúlt héten szerdán kötöttek végleges szerződést arról, hogy a koreai cég Magyarországon LCD-kijelzőket gyártó üzemeket létesít. Szavai szerint ez az elkötelezettség a koreai részéről már visszavonhatatlan.

A beruházás előkészítése novemberben elindul és terveik szerint 2011-ben már termelni fog a háromezer négyzetméter alapterületű szentgotthárdi üzem. Az üzem tervezett kapacitása havi 1,2 millió LCD-kijelző lenne.

Szentgotthárdra azért esett a választás, mert ezeknek a termékeknek az alapanyagát repülőgépen lehet szállítani, Korea és Bécs között pedig közvetlen cargo járat van, az összes megvizsgált helyszín közül pedig a Rába-parti város az amely Bécsből a legkönnyebben megközelíthető – indokolta a helyszínválasztást.

Az ügyvezető igazgató kitért arra is, hogy csak egy üzem épülhet meg a négy közül Szentgotthárdon, hiszen csak egy 600 főt foglalkoztató gyárhoz elegendő a szabad munkaerőkapacitás a kistérségben. Viniczay Tibor, Szentgotthárd polgármestere a úgy fogalmazott: Szentgotthárd és az egész kistérség számára döntő fontosságú, hogy megvalósuljon a 600 munkahelyet jelentő beruházás, ezért mindenképp számítanak a kormányzat segítségére és pénz kivételével minden támogatást készek megadni.