Fekete hónap jöhet a tőzsdén

2009.09.03. 06:53
Szeptemberben átlagosan 3 százalékot esett az elmúlt tíz évben a magyar tőzsde vezető indexe, a BUX. Így az amerikai indexekhez hasonlóan elmondható, itthon sem túl jó részvényekben ülni az év kilencedik hónapjában.

A meghatározó amerikai tőzsdeindex, az S&P-500 történetében a szeptembert tartják a legsötétebb hónapnak, mivel ebben a 30 napban mélyen alulmúlja az átlagot a mutató teljesítménye. Az elmúlt tíz évre visszamenőleg megnéztük, miként szerepelt az év kilencedik hónapjában a magyar tőzsde, és bizony ez sem nyugtathatja meg azokat, akik most pénzüket részvényekben tartják.

Az elmúlt tíz szeptemberben ugyanis összesen csak háromszor tudott emelkedni a vezető magyar tőzsdeindex, átlagban 3,1 százalékos esést könyvelhettek el ebben a hónapban a befektetők. Az idei szeptember az átlagot meghaladóan rosszul kezdődött, két nap alatt csaknem 5,5 százalékkal gyengült a BUX. Elsején, nagy hullámvasutazás után még csak 1 százalékos mínuszban zárt a pesti börze, ám szerdán már 4,4 százalékos veszteség jött össze.

Az elmúlt bő egy évtized statisztikáiból az is jól látszik, hogy szeptemberben emelkedésre csak akkor volt érdemes játszani, amikor erőteljesen felfelé tartó trendben volt a BUX. Ez egyébként erre az évre akár igaz is lehet, ha valaki úgy gondolja, hogy az elmúlt hónapokban lezajlott emelkedés nem medvepiaci rally volt.

Ugyanakkor a számok azt is megmutatják, hogy eső piacon rendkívül sokat tud szeptemberben zuhanni a BUX. Az orosz válság idején, 1998-ban például több mint 13 százalékot, a következő évben 9,3 százalékot esett az index értéke, míg tavaly 8,7 százalék volt a mínusz. Természetesen nem véletlenül övezi kiemelt figyelem ezt a hónapot. Ekkor térnek ugyanis vissza nyári szabadságukról a nagy alapkezelők és a befektetők is, így ilyenkor nő az aktivitásuk.

A magyar piac négy vezető részvénye közül a legrosszabbul az OTP teljesített az elmúlt tíz szeptemberben, átlagosan 3,8 százalékos visszaeséssel. A legjobban a Mol szerepelt, amely átlagosan 0,8 százalékos növekedést tudott felmutatni, úgy, hogy árfolyama öt esetben emelkedett, öt esetben pedig csökkent.

Érdekes, hogy a válságállónak minősített Magyar Telekom elég gyengén szerepel ebben a hónapban, ami talán annak tudható be, hogy ilyenkor messze van még az osztalék kifizetése, ami a papír stabilitását adja. A telekomrészvény a BUX-hoz hasonlóan csak három esetben tudott emelkedni szeptemberben és az átlagos visszaesésének a mértéke is 2,7 százalék volt.