IMF: Lesz még egy kemény évünk

2009.09.24. 15:30
A hitelmegállapodás kapcsán rögzített programnak megfelelően halad Magyarország, de továbbra is vannak költségvetési kockázatok, amelyek korrigálására készen kell állnia a kormánynak - hangsúlyozta egy mai üzleti fórumon Irina Ivascsenko.

A Nemzetközi Valutaalap állandó magyarországi irodájának vezetője a Reuters tudósítása szerint úgy fogalmazott, hogy bár mind a gazdasági pálya, mind a jövő évi választások kockázatot jelentenek az idénre és jövő évre kitűzött államháztartási hiány tarthatóságára, de továbbra is úgy látja, hogy ezek a célok elérhetők.

Irina Ivascsenko szavai szerint a jövő évi lesz az utolsó nehéz költségvetés, ha annak keretében sikerül tartani a hiánycélt, akkor a munka (a gazdasági kiigazítás) nehéz részét elvégzi az ország.

Az IMF szakértője szerint amennyiben továbbra is végrehajtja a megállapodásban rögzített kereteket a magyar gazdaságpolitika, akkor 2010 és 2014 között a GDP 10 százalékpontjával mérséklődhet az államadósság rátája. Ez hitelessé teheti az euróbevezetési terveket is. Egy ma közzétett piaci felmérés szerint egyébként egy évvel 2015-re csúszott a várható pénzcsere időpontja.