Csendes lesz az ősz a lakáshitelpiacon

2009.09.25. 07:26 Módosítva: 2009.09.25. 07:32

A válság előtti időszakban az ősz rendre a lakáshitelezés felfutását hozta. Az idén azonban ezen a téren erősen ellentmondásos a helyzet. A K&H még nem tapasztalja egyértelmű jelét, hogy a lakáshitelezés terén érdemi elmozdulás következne be. Az MKB csak a szokásos trendek érvényesülésében bízik. A CIB az év elejéhez képest minimális fellendülést érez a piacon, de - mint hozzátették - ez még mindig nagyságrendekkel elmarad a tavaly nyár végi kereslet szintjétől.

Enyhe őszi felfutást vár a Budapest Bank, de mint mindenütt, itt is kiemelték: ez az előző évitől jelentősen elmaradó szinten következhet be. Az Aegon arra számít, hogy a jelzálogpiac őszi teljesítménye az első félévihez közeli, de várhatóan még attól is kissé elmaradó lesz. A 2008-as azonos időszakhoz viszonyítva az új folyósítások esetében a visszaesés akár kétharmadra is rúghat. Lényeges fellendülést az új folyósításokban egyelőre kevéssé tartanak valószínűnek. Az Aegon adatai egyébként az év első nyolc hónapjában az előző évi azonos időszaki kihelyezés közel felét mutatják.

Az OTP őszi díjelengedési akciójának és a szezonális hatásoknak tudja be, hogy megindult a lakáshitel-igénylések számának növekedése. Az UniCredit Bank tapasztalatai szerint a lakáshitelek iránti keresletben hagyományosan a nyár és a késő ősz jelenti a főszezont. Nyáron az előző éveknél ugyan enyhébb mértékben, de az idén is érzékelték az érdeklődés szezonális felfutását, és a késő őszi élénkülésre is számítanak. Az idén azonban ez a fajta ciklikusság a tavalyinál szignifikánsan alacsonyabb keresleti szintről tanúskodott. Az Allianz már augusztustól kezdődően tapasztal némi élénkülést, de - mint elmondták - a tavalyi hasonló időszakkal összevetve jelentős a visszaesés. A bankok mintha nem vennék észre, hogy az ajánlott hitelfeltételek és a kereslet alakulása között meglehetősen szoros az összefüggés.

A kölcsönök pedig most határozottan drágábbak, mint korábban, és a banki gyakorlat is szigorúbbá vált. Mindkét téren érzékelhető azonban már cseppnyi enyhülés. Az Allianz Bank a válság hatására és az ügyfelek érdekében felhagyott a jövedelemigazolás nélküli szabad felhasználású jelzáloghitelezéssel, de egyéb tekintetben nem változtatott a hitelhányadokon. A célingatlan fedezete mellett sem itt, sem - mint a bankok egybehangzóan állítják - másutt nincs lehetőség a teljes forgalmi érték finanszírozására. Pótfedezet (további ingatlanfedezet, Allianz életbiztosítás vagy Allianz nyugdíjpénztári megtakarítás) bevonása esetén azonban az Allianznál önerő nélkül is lehet kölcsönhöz jutni.

A hitelközvetítők szerint hasonló az Aegon gyakorlata is. Utóbbinál lapunk érdeklődésére elmondták: az elmúlt időszak szigorú hitelezési politikáján néhány helyen már kismértékben enyhítettek, de ez elsősorban a stabil jövedelmű ügyfelek esetében érintette a finanszírozási arányokat is. Az OTP Banknál megfelelő kiegészítő ingatlan fedezete mellett szintén van lehetőség önerő nélkül hitelt felvenni. A jelenlegi hitel/hitelbiztosítéki érték egyébként a legnagyobb magyar banknál elérheti a 75 százalékot forint- és a 70 százalékot a devizaalapú hitelek folyósítása esetében. Ezek az értékek a bank tájékoztatása szerint az elmúlt egy évben alacsonyabb szinten is voltak. A Budapest Banknál jelenleg 40 százalékos önerő szükséges a piaci lakásvásárlási hitelekhez, az ügyletben szereplők nettó jövedelmének pedig átlagosan 30 százalékát terhelik a havi törlesztőrészlettel.