Túrórudiért és kötvényekért adtak el a bennfentesek

2009.10.01. 07:37

A múlt héten nap mint nap Mol-vezetők részvényértékesítéséről érkeztek bejelentések a Budapesti Értéktőzsdére, most hétfőn és kedden pedig Csányi Sándor OTP-vezér részvényeladásaival szembesülhettek a befektetők. A Mol-vezetők összesen 743 millió forint értékben szabadultak meg cégük részvényeitől, Csányi Sándor és Wolf László mintegy 3,3 milliárd forintnyi papírt adott el.

Bár az eladások nem jelentenek túl jó üzenetet a piac szempontjából, okuk a kommentárok szerint nem a magas részvényárfolyamokban keresendő, hanem a készpénzszükségletben. Csányi Sándor Bonitás 2002 Kft.-je például meg nem erősített értesülések szerint egyrészt hiteltörlesztésekre, másrészt a készülődő felvásárlásra teremt forrásokat az eladásokkal. Az érdekeltségi körébe tartozó Sole-Mizo Zrt. a Danone marcali, túrórudit gyártó üzemének felvásárlására készül a Napi értesülései szerint.

A Mol-vezetők eladásait pedig Somlyai Dóra, a Mol kommunikációs vezetője a portfolio.hu-nak adott nyilatkozatában korábban azzal indokolta, hogy a korábbi években megvalósított, menedzsmentösztönzési célú átválthatókötvény-program tavaly ősszel járt le, s a jellemzően hitelből finanszírozott kötvényekért kapott részvényeket most adhatják el a vezetők.

A sors fintora, hogy sokak szerint az OTP-részvények jelentős árfolyam-emelkedése március óta nem kis részben az akkor a bank és Magyarország bedőlésére játszó befektetők shortzárásainak köszönhető. Akkor mintegy 12 millió darab OTP-részvényre volt nyitva shortpozíció a Bloomberg adatközlése szerint, ez az állomány az elmúlt hetekre 6 millió közelébe olvadt. Így könnyen lehet, hogy Csányi Sándor túrórudiüzem-vásárlását az OTP bedőlésére játszó hedge fundoktól elnyert pénzből finanszírozza.