Már nem akar leminősíteni minket az S&P

2009.10.02. 15:28
Negatívról stabilra javította Magyarország adósbesorolásának kilátását pénteken a Standard & Poor's hitelminősítő, a kitartó konszolidációs erőfeszítések eredményeire hivatkozva. A világ legnagyobb hitelminősítője ezzel levette a napirendről Magyarország leminősítését.

Az S&P jelenleg a közepes befektetői sáv alsó szélén, "BBB mínusz" osztályzattal tartja nyilván a magyar szuverén devizaadósságot. Az eddig érvényben volt negatív kilátás leminősítés lehetőségére utalt; ha erről a szintről a cég tovább rontotta volna a magyar osztályzatot, a besorolás a befektetésre ajánlott kategória alá, a spekulatív sávba került volna.

Magyarország szuverén adósságát a három nagy nemzetközi hitelminősítő - Standard & Poor's, Moody's Investors Service, Fitch Ratings - egyaránt a közepes befektetői sávban, de három különböző szinten tartja nyilván. A Fitch az S&P magyar besorolásánál egy fokozattal magasabb, "BBB", a Moody's még eggyel jobb, "Baa1" (a másik két cég metodikájában "BBB plusz"-nak megfelelő) osztályzattal listázza a magyar adósságot.

Eddig mindhárom cég negatív kilátást tartott érvényben a besorolásokra; a Standard & Poor's a maga részéről ezt változtatta pénteken stabilra.

Az S&P egyben megerősítette a "BBB mínusz/A3"-as deviza- és forintadósi osztályzatot, és érvényben hagyta a devizaátutalási és konvertibilitási kockázati megítélés besorolását is, "A mínusz" szinten.

Kitartóak voltunk

A kilátásjavítás indoklásához fűzött pénteki elemzésében a hitelminősítő annak a véleményének adott hangot, hogy a kitartó magyarországi konszolidációs erőfeszítések gátat szabnak a magyar költségvetési hiány mélyülésének, a gazdaságra nehezedő, lefelé ható nyomások ellenére is.

A hazai és nemzetközi kötvénypiac fokozatos normalizálódása enyhítette Magyarország függését a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az EU tavaly november óta rendelkezésre álló, 20 milliárd eurós finanszírozási csomagjától - áll az S&P elemzésében.

A hitelminősítő szerint még mindig vannak kockázatok a jövőben esetleg felmerülő pénzügyi szektorbeli kötelezettségekkel kapcsolatban, de a stabilizálódott forintárfolyam és a fokozatosan javuló hozzáférés a külső finanszírozásokhoz "valamelyes könnyebbséget" jelent.

Bajnai Gordon márciusban hivatalba lépett ügyvezető kormánya folytatta az elődje által kezdett költségvetési konszolidációt, és hat hónappal meghosszabbodott az az időszak, amely alatt finanszírozások hívhatók le az IMF készenléti keretéből, jóllehet az összeg nem nőtt - áll a Standard & Poor's helyzetismertetésében.

Az S&P kiemeli: a kormány úgy döntött, hogy nem veszi igénybe a szeptemberi, harmadik felülvizsgálat nyomán hozzáférhetővé vált finanszírozási keret zömét, ami jelzi a piaci hangulat javulását, és a jobb hozzájutást a piaci alapú finanszírozásokhoz.

A hiány és az államadósság azért csúnya lesz

A hitelminősítő 2009-re kissé növekvő, a hazai össztermék (GDP) 4 százalékának megfelelő államháztartási hiányt vár, és azt jósolja, hogy a magyar államadósság 2010-ben a GDP-érték 80 százalékára emelkedik a 2007-ben mért 73 százalékról.

A Standard & Poor's szerint a romló gazdasági helyzet továbbra is nyomást gyakorol a magyar pénzügyi szektorra, a stabil kilátás azonban a cég azon véleményét tükrözi, hogy a közfinanszírozási helyzet stabilizálódni fog a kitartó költségvetési konszolidáció nyomán, a gazdaság állapotának jelentős romlása ellenére is - áll az elemzésben.

Az S&P megjegyzi ugyanakkor, hogy ha a magyar gazdasági és költségvetési kilátások ismét romlani kezdenek - beleértve a kívülről ható nyomásokat -, vagy problémák jelentkeznek a pénzügyi szektorban, az lefelé ható nyomást gyakorolhat a magyar besorolásra.

A hitelminősítő hozzáteszi: az is kedvezőtlenül érintheti Magyarország hitelképességét, ha a következő kormány populistább, deficitnövelő politikát folytat.

Ugyanakkor olyan, erőteljes politikai vezetés kialakulása esetén, amely vállalni tudja a közszférában szükséges reformok végrehajtását, javítja a magyar növekedési potenciált, tartóssá teszi a megfontolt költségvetési politikát és csökkenő pályára állítja a magas államadósságot, az a magyar besorolások javítását is eredményezheti - áll a Standard & Poor's pénteki elemzésében.

Javul a régió

Az S&P éppen e héten adott ki átfogó elemzést Londonban arról, hogy megítélése szerint tavasz óta "szinte megállt" a feltörekvő gazdaságok adósminőségének romlása. A felzárkózó térségről összeállított 36 oldalas helyzetértékelés kimutatta, hogy "markánsan csökken" az országcsoportot érintő szuverén leminősítések száma. Április óta a cég listáján összesen három felzárkózó piaci államadós kockázati osztályzata romlott; a megelőző félévben még 14 visszaminősítést jelentett be az S&P ebben a kategóriában.

A héten a Moody's szintén utalást tett arra, hogy ha folytatódik a költségvetési konszolidáció és elmélyülnek a szerkezeti reformok, az ő nyilvántartásában is stabilra javulhat a magyar osztályzat jelenleg negatív kilátása.