2024. június 17. 15:00
Románia
Ukrajna
Fussballaréna München I. forduló
2024. június 17. 18:00
Belgium
Szlovákia
Frankfurt Arena I. forduló
2024. június 17. 21:00
Ausztria
Franciaország

Innen már inkább gyengülhet a forint

2009.10.05. 13:42
Nem várnak érdemi elmozdulást a forint árfolyamában a Portfolio.hu által megkérdezett profi befektetők. A válaszadók elsöprő többsége, 72%-a szerint a 269 forint/eurós szintek +/-2%-os környezetében lesz a hazai fizetőeszköz árfolyama három hónap múlva is. A hosszabb távú várakozásokat tekintve többségben vannak azok, akik a forint árfolyamának gyengülését valószínűsítik.

Oldalazó mozgás jellemezte a forint árfolyamát szeptemberben, a kurzus a 270 forint/eurós szintek közelében ingadozott egy szűk sávban. Kibillenteni az árfolyamot természetesen a vártnak megfelelő jegybanki kamatcsökkentés sem tudta, bár hónap végére már megjelentek olyan elemzői vélemények, melyek szerint a további erősödés a forint piacán limitált lehet.

Stagnáló forint?

A Portfolio.hu által megkérdezett alapkezelők elsöprő többsége (72%-uk) szerint a hazai fizetőeszköz árfolyama továbbra is a 269 forint/eurós szintek +/-2%-os környezetében állhat majd 3 hónap múlva. A szeptember elején készített felmérés eredményeihez képest az látszik, hogy a profik egyre kevésbé számítanak rövid távon szélsőségesebb mozgásokra.

eurhuf

A 12 havi kitekintésben ezzel ellentétes változások következtek be egy hónap leforgása alatt, hiszen a szélsőségesebb elmozdulásokat várók aránya emelkedett a stagnálást valószínűsítők kárára. Mindezek következtében a megkérdezettek legnagyobb aránya, 50%-a 2-5%-os gyengülést tart elképzelhetőnek egy éves időtávon. Amennyiben a válaszokat egyetlen mutatóba rendezzük, szintén látszik, hogy a profi befektetők a múlt hónaphoz képest pesszimistább álláspontra helyezkedtek a forint árfolyamával kapcsolatban.

(A felmérésben résztvevő alapkezelők: Aberdeen, Buda-Cash, Budapest Alapkezelő, CIB, Citadella Consulting, Concorde, Dialóg, Equilor, Generali, ING, K&H, MKB,

QUAESTOR
, Pioneer, Raiffeisen, RCM. )