Nem jön a kőolaj Ukrajna felől

2009.10.14. 12:03 Módosítva: 2009.10.14. 12:38
Leállt a Magyarország felé irányuló ukrán kőolajexport, írja a Portfolio.hu. Ennek az oka a jelenlegi információk szerint egy ukrán áramkimaradás. A Mol olajfinomítóinak ellátása nincs veszélyben. Az MTI egy orosz hírügynökségi tájékoztatásra hivatkozva a nyugat-ukrajnai hóviharokkal indokolta a szállítási problémát.

Somlyai Dóra, a Mol kommunikációs vezetője a Portfolio.hu kérdésére válaszolva elmondta, hogy a Barátság kőolajvezetéken keresztül magyar, szlovák és cseh irányba sem érkezik olaj. Ez azonban a Mol finomítóinak a működésére nincsen semmiféle hatással.

Ennek oka a magyar olajtársaság tájékoztatása szerint, hogy a finomítók megfelelő készletekkel rendelkeznek egy hasonló fennakadás menedzselésére. A Mol azt is közölte: a kőolajszállítások újraindulásáról tájékoztatja majd a közvéleményt.

A Portfolio.hu szakértői megjegyzik: a mol dunai és pozsonyi finomítóját a csővezetéken érkező orosz olajra optimalizálták, az olajfelhasználás háromnegyede ebből a forrásból ered. Hozzáteszik ugyanakkor, hogy a finomítók ellátásával nem csak a készletezés miatt, hanem azon okból sem lehet gond, hogy a Mol rendelkezik hazai olajtermeléssel is, bár annak volumene önmagában nem lenne elegendő. Másrészt átmenetileg, 90 napig az ország stratégiai olajkészlet is rendelkezésre állna.

Az MTI a Ria Novosztyi orosz hírügynökségre hivatkozva azt írta: az üzemeltető Transneft tájékoztatása szerint az Ukrajna nyugati részén tomboló hóviharok miatt keletkezett áramellátási problémák következtében állt le a szállítás.

Az olajvezeték kedd este fél hét körül maradt áram nélkül a rendkívüli időjárási körülmények miatt. Az ukránok közölték azt is, hogy ha a műszaki probléma elhárul, akkor tájékoztatják a Molt arról is, mikor indul újra a szállítás – olvasható a hírügynökségi jelentésben.