Tovább esik a kiskereskedelmi forgalom

2009.10.22. 10:37
Augusztusban a kiskereskedelmi forgalom volumene 0,7 százalékkal esett vissza az előző hónaphoz képest. A júliusi, részben korrekciós alapú zuhanás után nemigen lehetett arra számítani, hogy további jelentős csökkentést jelentsen a Központi Statisztikai Hivatal - mégis ez történt.

Az elmúlt egy évben mindössze két olyan hónap volt, amikor a kiskereskedelmi vásárlások volumene növekedést mutatott az előző havi szinthez képest, ráadásul az egyik az a júniusi időszak volt, amikor az áfa-emelés miatt előrehozott vásárlás hajtotta a keresletet. Azt rögtön egy kiábrándító július követte, az évtized legnagyobb visszaesésével (-2,4%). Aligha lehetett arra számítani, hogy ezek után további erős zsugorodás jön.

A szakadatlan csökkenés hatására az éves index is látványosan esik: az egy évvel korábbi szinthez képest már 7,2 százalékos az elmaradás. Természetesen ez is évtizedes negatív rekord. A jelenség oka ismert, még akkor is, ha az utóbbi hónapokban a mértéke meghaladja a vártat: A lakossági reáljövedelmek zsugorodása mellett a hitelből történő fogyasztás visszaszorulása is jelentősen apasztja a háztartások vásárlásait.

Folytatódott - az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító - gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásainak csökkenése Magyarországon: forgalmuk az év első nyolc hónapjában 35,7%-kal mérséklődött, augusztusban közel a felére esett vissza az előző év azonos időszakihoz képest. Samu János, a Concorde elemzője szerint az ezzel együtt szállított visszaesés 10 százalékra tehető augusztusban (éves alapon) a kiskereskedelemben.

A fenti adatok arra utalnak, hogy a lakossági fogyasztás a harmadik negyedévben jelentősen csökkenhetett, ez pedig a GDP-növekedési kilátásokat meglehetősen borússá teszi. Samu János szerint a borúsak a kilátások a harmadik negyedévi fogyasztási adatokra is, ugyanakkor az utolsó három hónapot illetően már segíthet, hogy a már tavaly megkezdődött visszaesés miatt alacsonyabb bázishoz kell néznünk az idei számokat.