Könnyebb lesz bankot váltani

2009.11.02. 15:55 Módosítva: 2009.11.02. 16:08
A Magyar Bankszövetség Elnöksége ajánlást fogadott el a lakossági bankszámlák közötti bankváltás megkönnyítésére. Ehhez a meghatározó súlyú bankok nagy része csatlakozott, és előreláthatóan hamarosan a többi bank is csatlakozni fog.

Az európai banki ágazati bizottság 2008 májusában fogadta el a bankszámlaváltási alapelveket. Ezek arra kötelezik a nemzeti bankszövetségeket, hogy önszabályozással könnyítsék meg a belföldi lakossági folyószámlaváltást. Ezt az ajánlást fogadta el a Bankszövetség is.

A kódexhez csatlakozó bankok a lakossági folyószámláknál egyablakos ügyintézést biztosítanak az ügyfeleiknek, vagyis a folyószámlaváltás egész folyamatát az új bank végzi ügyfele megbízásából.

Az egyszerűsített eljárás a rendszeres átutalási megbízások és a csoportos beszedési megbízások egyik számláról a másikra történő átvitelét jelenti. Az ügyfél kérésére lehetőség van a régi számla azonnali felmondását és az azon lévő pozitív egyenleg átutalását az új számlára.

Az egyszerűsített, gyors, néhány hét alatt lebonyolítható folyószámlaváltásra csak akkor van lehetőség, ha a megszüntetni kívánt számlához nem kapcsolódik más szolgáltatás, valamint ha a számlán nincs tartozás. A Bankváltási kódexhez való csatlakozás ugyanolyan kötelezettséget jelent a bankoknak, mint a Magatartási Kódexhez való csatlakozás, vagyis kötelesek betartani vállalásukat.