Újra 283 forintnál járt az euró

2009.11.02. 22:58 Módosítva: 2009.11.02. 23:08
Semmilyen rendkívüli hír, esemény nem magyarázza, miért gyengült be hirtelen és jelentősen este a forint, az árfolyam mindenesetre négyhavi mélypontra jutott az alacsony forgalmú, így kisebb összegekkel is komolyabban befolyásolható esti órákban.

Nem sokkal este nyolc után 282,45 forinton is született kötés euróra a devizapiacon, írta a Portfolio.hu. Ilyenkor már jellemzően nagyon alacsony a forgalom, az illikvid piacon pedig kisebb tételek mozgatásával is könnyen el lehet mozdítani az árfolyamot, mely ilyenkor jellemzően reggel korrigál nagyobbat. Később, az MTI jelentése szerint 283 forint felett is járt a kurzus.

A gyengülés ugyanakkor egész nap, majd kora este is folyamatosan jellemző volt. A délutáni vártnál jobb amerikai makroadat jókedvre derítették világszerte a befektetőket, ez azonban lényegében meg sem látszott a forint árfolyamán, holott a zloty és a cseh korona is profitált a nagyobb kockázati étvágyból. Napközben végig kéthavi mélypontja körül, a 275-ös szintnél ingadozott a forint euróval szembeni árfolyama.

A piaczárás után, kora este kezdett ezután határozottabb gyengülés kialakulni, előbb a 270-es tartomány tetejéig ugrott az árfolyam, majd átvitette a 280-as szintet is - anélkül, hogy a gyengülést valamilyen hírrel indokolni lehetene. A dollár ára 190, a svájci franké 185 forintig ugrott fel.