Judit
2 °C
7 °C

Állami hitele felét visszafizette az OTP

2009.11.05. 19:28
Az OTP 700 millió eurót visszafizetett a magyar államnak a március 26-án kötött szerződés alapján felvett 1,4 milliárd eurós hitelből, közölte a bank a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

A pénzintézet emlékeztet: a hitel célja az volt, hogy a globális pénzügyi válság mélypontján többletforráshoz juttassák a magyar vállalkozásokat.

Az OTP Bank a megállapodásnak megfelelően az eltelt időszakban több mint 5 ezer magyar vállalkozást keresett meg hitelfelvételre vonatkozó ajánlattal, és szeptember 30-ig mintegy 123 milliárd forint hitelt folyósított mikro-, kis-, közép- és nagyvállalatoknak, ezáltal 15 százalékkal nőtt a számukra folyósított hitelek árfolyammal korrigált állománya - közölte a hitelintézet.

A bank hangsúlyozta, hogy az állami hitel felhasználásával nyújtott vállalkozói kölcsön hiteldíja és futamideje csak a vállalkozói kör egy részének igényét tudja kielégíteni, emiatt az igények egy szélesebb körének kielégítését a pénzintézet saját, jelenleg 5 milliárd eurót meghaladó likviditási tartalékaiból biztosítja.

Az 1,4 milliárd eurónyi hitelt a magyar állam a nemzetközi szervezetektől kapott 20 milliárd eurós forrásból nyújtotta az OTP Banknak az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) útján, két részletben, április 1-jén és június 30-án. A hitel lejárata 2012. november 11., az összeg törlesztése - 2010 novemberéig tartó türelmi időszakot követően - nyolc negyedév alatt, egyenlő részletekben esedékes.

Az OTP Bank által fizetett kamat az irányadó referencia kamatokat 245-250 bázisponttal haladja meg. A hitelcsomag 500,8 millió euróból, 135 millió angol fontból, 20,1 milliárd japán jenből, és 818,2 millió dollárból állt, a benchmark az adott devizához kapcsolódó bankközi kamatláb.

Az OTP Bank a megállapodás szerint vállalta, hogy a rendelkezésére bocsátott összeget magyarországi ügyfelek, ezen belül legalább 200 milliárd forintot a vállalati - elsősorban a kkv - finanszírozás bővítésére használ fel. A hitelintézet a kölcsön fejében vállalta azt is, hogy az állam delegálhatja egy-egy képviselőjét a bank felügyelő, illetve audit bizottságába.

Az OTP forráshelyzetét a hitel felvétele óta javította, hogy július 9-én megállapodást írt alá az EBRD-vel, amelynek keretében a londoni székhelyű pénzintézet 200 millió euró alárendelt kölcsöntőkét nyújt az OTP-nek piaci feltételek mellett, lehívásához hat hónap áll rendelkezésre.

A tőkejuttatás tovább erősíti a bank tőkepozícióját, és lehetőséget nyújt hazai, továbbá más kelet-európai országokban folytatott hitelezési tevékenysége erősítéséhez - értékelte az OTP aláírásakor a megállapodást, amelynek része volt az is, hogy az EBRD további 20 millió euróért OTP-sajátrészvényt vásárol. A részvénytranzakcióra július 9-én került sor: az OTP 1 585 559 darab OTP törzsrészvényt értékesített az EBRD-nek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?