Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Magyarországon javult a leginkább az üzleti hangulat

2009.11.10. 15:44
Magyarországon és Lengyelországban javult a legjobban az üzleti hangulat idén ősszel a Thomson Reuters és az osztrák OeKB (Oesterreichische Kontrollbank AG) kedden ismertetett elemzése szerint.

Bár az üzleti hangulatmutató a vizsgált tíz ország közül Magyarországon a legrosszabb Ukrajna után, az index 23 ponttal javult az októberig tartó három hónapban az előző három hónaphoz képest, mert többen ítélik meg optimistán, mint pesszimistán a kilátásokat.

A felmérést a Kelet-Közép-Európában 1400 érdekeltséggel rendelkező 400 nagyvállalat megkérdezése alapján készítették. A megkérdezettek három lehetséges választ adhattak: pozitívat, semlegeset és negatívat.

Mivel Magyarországon többségben voltak az optimisták, októberben mínusz 5 pontra javult az összetett hangulatmutató a júliusi mínusz 28 pontról. "Az óvatos optimizmus arra utal, hogy megindult a lassú fellendülés Magyarországon" - állítják az OeKB elemzői.

Az összetett index a felmért tíz országban plusz 10 pont volt - ezzel első ízben került a pozitív tartományba egy év óta - a júliusi mínusz 7 ponttal szemben. Magyarország és Ukrajna kivételével minden országban pozitív lett a mutató, Romániában semleges válasz jött ki.

A lista élén Lengyelország áll, ahol a legmagasabb, plusz 25 pont volt az üzleti hangulatmutató, a sereghajtó Ukrajna mínusz 14 ponttal. A második Csehország 19, a harmadik Horvátország 12 ponttal. Lengyelországban 20 pontot javult a mutató a három hónappal ezelőttihez képest.

Az általános üzleti várakozásokat kifejező mutató javult a legnagyobb mértékben a térségben, 42 ponttal (mínusz 24-ről 18-ra), ami azt jelzi, hogy a térség országai már túljutottak a nehezén.