Magyarországon javult a leginkább az üzleti hangulat

2009.11.10. 15:44
Magyarországon és Lengyelországban javult a legjobban az üzleti hangulat idén ősszel a Thomson Reuters és az osztrák OeKB (Oesterreichische Kontrollbank AG) kedden ismertetett elemzése szerint.

Bár az üzleti hangulatmutató a vizsgált tíz ország közül Magyarországon a legrosszabb Ukrajna után, az index 23 ponttal javult az októberig tartó három hónapban az előző három hónaphoz képest, mert többen ítélik meg optimistán, mint pesszimistán a kilátásokat.

A felmérést a Kelet-Közép-Európában 1400 érdekeltséggel rendelkező 400 nagyvállalat megkérdezése alapján készítették. A megkérdezettek három lehetséges választ adhattak: pozitívat, semlegeset és negatívat.

Mivel Magyarországon többségben voltak az optimisták, októberben mínusz 5 pontra javult az összetett hangulatmutató a júliusi mínusz 28 pontról. "Az óvatos optimizmus arra utal, hogy megindult a lassú fellendülés Magyarországon" - állítják az OeKB elemzői.

Az összetett index a felmért tíz országban plusz 10 pont volt - ezzel első ízben került a pozitív tartományba egy év óta - a júliusi mínusz 7 ponttal szemben. Magyarország és Ukrajna kivételével minden országban pozitív lett a mutató, Romániában semleges válasz jött ki.

A lista élén Lengyelország áll, ahol a legmagasabb, plusz 25 pont volt az üzleti hangulatmutató, a sereghajtó Ukrajna mínusz 14 ponttal. A második Csehország 19, a harmadik Horvátország 12 ponttal. Lengyelországban 20 pontot javult a mutató a három hónappal ezelőttihez képest.

Az általános üzleti várakozásokat kifejező mutató javult a legnagyobb mértékben a térségben, 42 ponttal (mínusz 24-ről 18-ra), ami azt jelzi, hogy a térség országai már túljutottak a nehezén.